Jaloezie tussen broertjes / zusjes

Jaloezie tussen broertjes / zusjes

Er is een nieuwe baby geboren of de kinderen zijn inmiddels al wat groter. Het is merkbaar dat de oudere broers of zussen even moeten wennen aan het feit dat ze niet meer alleen zijn. Hoe ga je hier als ouders zijnde mee om?

Ik schrijf vanuit mijn ervaring hoe ik het heb gedaan met mijn kids. Ze schelen iets meer dan 1,5 jaar.

Hetgeen wat ik merkte was toen ze nog heel klein waren dat de oudste dan aandacht vroeg op het moment dat ik de baby ging voeden of de baby op mijn arm had.

Ook wanneer de baby aan het spelen was op het kleed, ging de ander een beetje plagen om zo aandacht te krijgen.

Echt jaloers in de zin van humeurig zijn merkte ik niet maar wel dat hij dan bijv meer bij mij kwam zitten of de baby plagen. Het ging dan om aandacht.

Wat je zou kunnen doen is proberen 1 op 1 contact te hebben. Een moment waarbij je echt helemaal alleen bent met het andere kindje. Wanneer je een partner hebt, doe dit dan in het weekend als jullie samen zijn of regel anders oppas, opa/oma, oom/tante of buurvrouw. Dit is sowieso goed om erin te houden, het 1 op 1 contact.

En besteed dan alle aandacht aan het kindje. Het maakt eigenlijk niet uit wat je samen gaat doen, als het maar samen is. Op deze manier zal het kindje merken dat er ook aandacht voor hem/haar is.

Het ligt aan de leeftijd of je al kunt praten met je kindje. Bij een wat ouder kind, kun je erover praten. Uitleggen dat er een broertje of zusje is bijgekomen en wat de voordelen zijn. Bijv dat hij/zij later ook met elkaar kunnen spelen en omgaan. En dat papa en mama evenveel houden van de oudste als van de nieuwe baby.

Je zou bij de verzorging van de baby de oudste ook kunnen betrekken zodat ze het gevoel hebben dat ze ook mee mogen helpen. Met aankleden of in bad doen.

Op die manier wordt er een beroep gedaan op hun verantwoordelijkheid en gaan ze zich belangrijker voelen, omdat ze iets voor hun broertje of zusje mogen doen.

Vaak zien ze dan ook in dat het leuk is om een broertje of zusje te hebben.

Elke fase gaat weer voorbij, hou dat altijd in gedachte. Soms kan het even pittig zijn als ouders zijnde, maar het blijft niet voor altijd.

Mocht je er echt niet uitkomen, vraag dan om tips bij het consultatiebureau. Die willen je altijd graag helpen.

Of vraag andere ouders naar tips. Je hoeft niet altijd alles alleen te doen, er zijn ook andere ouders die dit soort fases hebben meegemaakt.

-Love-

Iris

Delen:

1 Reactie

  1. Kim
    13 juni 2020 / 9:37 am

    Fijn dat je hier over hebt geschreven Iris.
    Mijn oudste dochter is nu 4 jaar en de jongste 8 maanden en het begint nu gelukkig leuker te worden tussen die twee. De oudste vond het onwijs ingewikkeld en was heel erg jaloers. Nu zie ik af en toe dat ze met haar zusje gaat spelen of haar gaat entertainen. Zo lief!

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: