Jaloezie tussen broers en zussen

Jaloezie tussen broers en zussen

Ik heb een interessant onderwerp gekregen om over te bloggen, jaloezie bij oudere broers/zussen. Het is een onderwerp waar je niet makkelijk over praat, maar wat wel vaker voorkomt dan je zou denken.

Allereerst ik ben geen expert, ik kan alleen delen wat mijn ervaringen tot nu toe zijn en dat is dat mensen acteren naar buiten hoe ze zich van binnen voelen.

Ga maar eens kijken om je heen. Iedereen heeft wel iets meegemaakt of reageert op een bepaalde manier en wanneer diegene echt in de knel komt met bepaalde dingen van zichzelf die terug blijven komen, kan je spreken dat er wellicht meer aan de hand is en heeft diegene hulp nodig. Bekijk ook in welke mate er een conflict ontstaat.

Het helpt om te snappen dat iedereen gevormd is op zijn of haar manier en je kunt zachter gaan kijken naar jouw omgeving wanneer je gedrag begint te snappen en zonder oordeel te kijken.

Je mag uiteraard jouw grenzen trekken wanneer iemand dit overschrijdt, maar het helpt om zachter te kunnen kijken naar mensen om je heen wanneer je snapt waarom iemand zich op een bepaalde manier gedraagt.

Het helpt om eens terug te gaan naar het begin van het gezin, waar alles begon. Hoe gingen de ouders met elkaar om, gaven zij een goed voorbeeld, hadden zij zelf dingen om op te lossen? Hoe gingen zij om met hun broers / zussen en hoe gingen zij om met conflicten?

En ook als er tussen jullie als kinderen conflicten waren, hoe reageerden zij dan?
Werd er onderscheid gemaakt tussen de kinderen, werd je geaccepteerd door jouw ouders?

Dit zijn allemaal vragen om meer inzicht te krijgen in deze situatie.
Wanneer er conflicten zijn tussen familieleden, is dat nooit zomaar.
Er zal altijd wel iets aan vooraf zijn gegaan wat veel dieper ligt. Het gaat vaak niet om een klein detail, maar iets wat zich opstapelt. En het kan naast de manier waarop je bent opgevoed ook te maken hebben met karakters / kernwaarden.

Kernwaarden
Het is een onderwerp waar ik tijdens mijn opleiding veel van leer.
Jouw kernwaarden zijn simpelweg waarden die bij jou passen als persoon en die altijd gelden. Je kunt ze toepassen op jouw werk, op jouw omgeving en op relaties.
En wanneer jij goed weet wat die waarden zijn, zul je ook beter snappen waarom je soms met bepaalde mensen “botst”. Dat komt omdat die waarden niet overeenkomen en dit kan binnen families ook zo zijn, naast de problemen die al wat dieper liggen.

Zo zou het kunnen zijn dat jij iemand bent die altijd doorzet en loyaal is en dat botst met iemand die bijvoorbeeld wat minder hooi op zijn/haar vork neemt en die wat relaxter in het leven staat en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.
Zonder oordeel kun je hiernaar kijken. Niks is goed of fout, het is alleen een constatering.
Je kijkt naar wat jouw waarden en die van de ander zijn.

Binnen families is het zo dat de verbinding onvoorwaardelijk is. Je bent eigenlijk voor altijd met elkaar verbonden. De vraag is of jij die verbondenheid wil blijven voortzetten en als je daarvoor kiest, hoe wil je die voortzetten?

Misschien kun je een tussenweg vinden. Je gaat wel met elkaar om, maar niet te vaak of je houdt jouw eigen grenzen / waarden goed in de gaten. En wanneer je merkt dat het botst, neem je afstand of je spreekt het met elkaar uit.

Communicatie
Het is belangrijk om met elkaar te kunnen communiceren, omdat je daardoor elkaars waarden leert kennen en hier rekening mee kunt houden. Je hoeft jezelf niet helemaal te veranderen, maar het kan wel helpen als je onenigheid hebt om dit te bespreken.
Het gaat er dan om hoe je communiceert, ga niet in de aanval/discussie, maar bespreek rustig wat het met jou doet. Hou het bij jezelf. “dit doet mij pijn wat je zegt bijv.” of ik heb het gevoel dat… of ik ervaar dat….

Het is belangrijk bij jezelf na te gaan hoe jij communiceert met anderen. Tenminste als je de verbinding wilt blijven behouden. Op deze manier blijf je ook zachter in de situatie. Wanneer je in de aanval gaat, heeft dit invloed op het gesprek. En het is nu eenmaal zo dat er altijd 2 mensen nodig zijn voor een oplossing en verbinding.

Het kan bijvoorbeeld goed zijn dat jij al heel bewust bent van hoe je communiceert en allerlei dingen al uitgeprobeerd hebt. Dan weet je ook dat je er alles aan gedaan hebt om de verbinding te verbeteren.

Dan is het een kwestie van een keuze maken voor jezelf. Kan ik dit accepteren en zo niet, dan scheiden de wegen, in ieder geval voor dat moment. Neem het jezelf niet kwalijk en weet dan dat je er alles aan gedaan hebt.

Jaloezie
Dit is een onderwerp wat niet makkelijk bespreekbaar is, vooral met de personen waarbij je dat van toepassing is. Als het er is, is dat heel vervelend.
Het kan zo zijn dat je dit met bepaalde mensen voelt en bij anderen niet en dat zit hem erin dat sommige mensen elkaar nu eenmaal triggeren. Maar zoals eerder in de blog verteld, kijk dan naar de begin situatie, het gezin waar jullie uitkomen. Hoe gingen ouders met jullie om?
En je kunt kijken naar de situatie die er nu is, waarom is dat gevoel van jaloezie er? Kan ik hierin iets anders doen, waardoor het niet zo getriggerd wordt?

Dit is altijd een wisselwerking tussen mensen. Vaak wanneer jij dit gevoel loslaat, wordt het niet meer gevoed. Jaloezie is eigenlijk onzekerheid. En je kunt het ook zo zien dat degene die jou triggert vaak een leermeester is. Er is iets wat je van diegene kunt leren. Misschien bezit diegene is wat jij eigenlijk wilt, een eigenschap/kwaliteit. Of jullie lijken op elkaar. En dan is het te bekijken waarin diegene dan op jou lijkt en wat er voor zorgt dat dit tot moeilijkheden leidt.

Binnen families is het ook nog zo dat vaak op latere leeftijd er ook kinderen zijn bijgekomen en partners. Dit kan ook van invloed zijn op jullie verbinding met elkaar.

Er is geen kant en klare oplossing, het zit hem in deze dingen te realiseren:
– bekijk de achtergrond ( gezin, verloop leven, omgeving, karakter, kernwaarden)
– communicatie
– met minder oordeel ( zachter kijken)
– kijk naar wat jullie wel verbindt ipv waarop jullie botsen
– kijk altijd naar eigen aandeel, wat doe ik in het contact, kan ik dit veranderen?
– belangrijk / invloed; is het belangrijk voor me en zo ja, heb ik hier invloed op en wil ik hier nog iets mee?

Ik vond het een hele bijzondere vraag, ik denk dat heel veel gezinnen hiermee te maken hebben of krijgen en daarom vond ik het ook interessant hierover een blog te schrijven, omdat het niet alleen voor de kinderen vervelend is, maar ook voor generaties die gaan volgen. Besef je heel goed wat voor invloed dit soort conflicten ook weer hebben voor de generaties die gaan volgen.

En de tips die in deze blog worden gegeven, daarbij zal het altijd even duren voordat je dit kunt. Dit moet je blijven oefenen. Het zal niet ineens veranderen, het is een kwestie van blijven proberen. En als het niet werkt om op tijd jouw grenzen in de gaten te houden.

Ik hoop dat ik je hiermee verder heb geholpen.

– Love –

Iris

Delen:

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: