Van twijfel en onzekerheid

Van twijfel en onzekerheid

weet je niet meer wat je moet doen. Het ene moment wil je van alles en het andere moment weet je niet meer wat je wilt.
Twijfels en onzekerheid. Het houdt je tegen om te leven, om te zijn wie je echt bent, om te doen wat je wilt en daar ook echt achter te staan.

Is dit herkenbaar voor jou? Read for more…

Dit onderwerp is ook iets wat ik herken, zeker de laatste aantal jaren. Er was een tijd waarin ik 100% voor mijn doelen ging en niks of niemand mij tegen kon houden daarvan. Als ik een baan wilde, solliciteerde ik net zo lang tot ik een baan had. Ook wanneer er problemen zich voordeden ging ik voluit om dit probleem op te lossen. Ergens is daarin iets veranderd, ik kreeg enorme twijfels en onzekerheid en dit was de reden….

Burnout
Ik weet het moment nog goed. Ik bevond mij in een baan waarin ik mezelf kwijt raakte. Zowel qua functie als op de werkvloer werd daar veel van mij verwacht. En op een gegeven moment viel het doek. Ik kon niet meer.

Ik kwam toen bij de bedrijfsarts en die zag dit meteen. Dit was mijn reddende engel. Je zou denken dat bedrijfsartsen je alleen maar pushen, maar blijkbaar was het zo overduidelijk dat zij letterlijk zei dat ik op was en het beter was ziek uit dienst te gaan. Ze gaf zelfs tips mee hoe ik dit kon doen.

Er werd geconstateerd dat ik een burnout had. Een burnout is heel confronterend en er heerst vaak een taboe op. Lange tijd schaam je je en de omgeving snapt het niet, wanneer je een lange tijd nodig hebt hiervan te herstellen. Die denken dat je te lui bent om te werken, dit was niet het geval, het kon gewoon niet meer.
Voor een burnout staat geen exacte tijd, wel is het vaak zo dat hoe lang je een burnout hebt, zo lang staat er ook voor dat je weer helemaal jezelf bent, want ergens ben je jezelf kwijtgeraakt en lette je niet op de signalen. Ik heb tussentijds nog een baan gehad, waarbij ik weer niet luisterde naar mij zelf en ik werd weer teruggeroepen, want het was nog te vroeg.

Ik had daarna het lef om mijn handdoek in de ring te gooien en dat is maar goed ook.
Als mensen mij zagen in die tijd, kon ik goed een toneelstuk opvoeren / mezelf groot houden / goed voor doen, het leek dan vrij goed te gaan. Maar mensen die mij goed kende, zeggen nu pas sinds kort dat ze zagen dat ik in die periode mezelf echt kwijt was. Ze zien nu het verschil, dus dat is wel positief.
Dat is het verraderlijke van een burnout, je ziet het vaak zelf en anderen ook niet dat je erin zit. Er zitten ook dagen tussen dat het goed gaat, maar die momenten wisselen snel.

Ik ben hulp gaan zoeken in de vorm van therapie. De eerste keer therapie werkte niet direct. Ze zeggen dat je er klaar voor moet zijn wanneer je hulp krijgt. Het echt helemaal zelf willen, dan pas gaat het voor je werken.

Na mijn scheiding zag ik in dat ik iets moest gaan doen, de noodzaak was er toen.
Het kon zo niet langer meer, aangezien ik 2 kleine kinderen heb om voor te  zorgen. En hoewel ik altijd goed voor mijn kinderen heb gezorgd, ben ik toch therapie gaan doen, voor mezelf, maar ook voor hun. Ik stak zoveel tijd in het verzorgen van mijn kinderen dat er weinig tijd voor mij over bleef en dat is juist wat er nodig was. Tijd voor mij! Want jarenlang zorgde ik voor andere mensen in plaats van voor mezelf, zie ik nu in. Die last droeg ik sinds kleins af aan al met mij mee, eerst zorgen voor de ander en cijferde mezelf daarmee weg. Een burnout is een signaal die moet zorgen voor een verandering in jouw leven. Een wake up call….

Twijfels en onzekerheid
In deze periode dat ik mezelf kwijt was, had ik continu twijfels en onzekerheid. De ene minuut kon ik iets bedenken en een minuut later twijfelde ik er alweer over. Zo kon ik bijvoorbeeld berichten posten en daarna zo’n twijfel hebben en haalde ik het weg. Dit is een signaal dat je niet zeker bent van wat je doet of bang bent voor wat anderen daarvan vinden. Het gaat erom wat jij ervan vindt. Anderen gaan jou pas waarderen wanneer jij zekerheid uitstraalt.

Dit zijn vervelende periodes voor jezelf maar ook voor de omgeving. Het is eigenlijk een signaal dat je tijd voor jezelf nodig hebt om erachter te komen wie je bent, wat je wilt en hoe.

En eindelijk begin ik meer in mijn eigen ik te komen. Te weten wie ik ben en ook wat ik wil op werkgebied.
Er is dus licht aan de tunnel en ben daar ontzettend blij mee, maar je moet dit wel op eigen kracht doen. Niemand kan jou daarbij helpen.

Blijf jezelf ontwikkelen
Gisteren ben ik naar familieopstellingen geweest als representant samen met een familielid en ook daardoor ben ik tot besef gekomen dat het gezin / familie waar je uitkomt zo belangrijk is voor wie je wordt later. Ook kunnen er in generaties voor jou, bij overgrootouders issues zitten die tijdens familieopstellingen naar boven komen en waar jij last van hebt. Dit werkt heel bizar. Ik ga binnenkort terug om een eigen probleemstelling in te brengen.

Verbindingen aangaan ( werk, vriendschappen, relaties) kunnen pas tot stand komen wanneer je er klaar voor bent.
Rust hebt in jouw hoofd, tevreden bent over jezelf. Dan weet je wat je wilt en kun je ook verbindingen aangaan die bij jou passen.

Feedback omgeving
Ik heb van de week een opdracht gemaakt waarbij ik aan mijn omgeving vraag of zij mij kunnen omschrijven in mijn gedrag, zowel goede eigenschappen als verbeterpunten. Ik heb al 1 feedback terug en dit is heel waardevol om dit te lezen.

Dit kan enorm helpen om te weten wat jouw omgeving van jou vindt en daardoor zien wat je goed doet en waar je nog aan kunt werken.

Doe waar je blij van wordt
Doe dingen waar je blij van wordt. Op dit moment is dat voor mij boeken lezen, podcasts luisteren en mediteren. En af en toe helemaal niks moeten, ook heel prettig. Met mensen zijn die jou energie geven. En slapen wanneer je moe bent, want energie hebben is zo belangrijk!

Muziek associaties
Wat mij ook helpt en waarover ik laatst een post plaatste is muziek luisteren die een bepaald gevoel opwekken. Voor mij is dit muziek die mijn ouders vroeger draaide toen wij klein waren, ik beeld mezelf dan in op de achterbank van de auto tussen mijn broers in en ouders voorin en voor mij is het goed hier naar terug te gaan.

Lijstje wat ik luister voor goede associaties:
– Ry Cooder – Why don’t you try me tonight
– Eric Clapton – Wonderful tonight
– Bob Marley & The Wailers – Is this love / three little birds, could you be loved, one love
– Van Morrison – Have I told you lately that I love you
– Dolly Parton ft Kenny Rogers – Islands in the stream / Jolene / Here you come again
– George Michael ft Elton John – Don’t let the sun go down on me
– Dire straits – Walk of life / Sultans of swing, Money for nothing
– The Eagles – New kid in town
– Simply Red – Something got me started
– Hot Chocolate – So you win again / You sexy thing / It started with a kiss / Emma
– Lionel Richie – All night long / Do it to me
– When the going gets tough – Billy Ocean
– Peter Cetera – Once clear voice / Glory of love / Big mistake / Daddy’s girl / The Next time I fall in love / Wake up to love
– Chicago – If you leave me now
– Toto – Hold the line / Africa
– Viva Forever – Spice girls ( wat nieuwer)

( meditation moments app van Michael Pilarczyk )

Luister naar jouw gevoel
In de fase van mijn burnout, ben ik veel meer naar mijn gevoel gaan luisteren. Het naar binnen keren is iets wat voor mij nu heel natuurlijk voelt om te doen. De eerste keren dat ik dit deed bijvoorbeeld door middel van meditatie, moest ik daar aan wennen, het naar binnenkeren. Vooral de gedachten tijdens het mediteren. De kunst van mediteren is om die gedachten/ emoties er te laten zijn en jezelf te trainen daarin steeds beter te worden waardoor het vermindert.

Door mijn gevoel te volgen weet ik steeds beter wat ik wel en niet wil, ook in de omgang met andere mensen. Mensen die wel of geen toegevoegde waarde hebben en kan dit veel sneller loslaten, wat zo’n rust geeft. Maar je moet jezelf hierop blijven trainen. Patronen gaan niet zomaar uit jouw systeem.

Wanneer je een pleaser bent, zul je daar niet snel van af komen, maar het kan wel.
Vaak durven mensen ook geen goede keuzes voor zichzelf te maken, het is alsof je je dan beter voelt dan anderen of anderen in de steek laat / schuldig bent, maar dat is niet zo. Het is zo ontzettend belangrijk, daar ben ik nu achter.

Goede vragen stellen
Wat nog een tip is die ik in een podcast hoorde is jezelf goede vragen stellen, als je het even niet meer weet. Wanneer je jezelf en anderen goede vragen stelt, krijg je ook duidelijke antwoorden waar je iets mee kunt.

Accepteren
Ik neem het mezelf ook niet meer zo kwalijk als ik de ene minuut iets wil en de andere minuut niet meer. Het mag er zijn, ik accepteer dat ik die momenten heb en dat geeft rust.

Universum
Ze zeggen weleens dat het universum niet voor je werkt wanneer je twijfels hebt en dat is ook logisch. Je zendt continu uit dat je het niet weet en dan krijg je dus ook niet wat je graag wilt.


Doen en doorgaan
Geef niet op, die weg komt vanzelf, belangrijk is in jezelf te blijven geloven ondanks dat je voelt dat je aan het falen bent / onzeker bent / twijfels hebt.

Neem het jezelf niet kwalijk wanneer het leven even niet loopt zoals je wilt. Twijfels en onzekerheid mogen er gewoon zijn. En je hoeft niet altijd een oplossing te vinden meteen. Laat wat meer los, dan komen de antwoorden vanzelf.

-Love-

Iris

 

 

Share:

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.