Het familiesysteem / familieopstellingen

Het familiesysteem / familieopstellingen

Al eerder heb ik hier een blog over gedeeld over het familiesysteem / familieopstellingen en omdat het zo uitgebreid is, hier een vervolg op.
Ik heb het boek De Fontein uitgelezen en er zijn zoveel puzzelstukjes in elkaar gevallen.
Ik moet familieopstellingen nog gaan doen, maar door dit boek ben ik zo geïnspireerd geraakt, dat ik dit graag wil delen.

Het familie systeem is een systeem waartoe iedereen uit jouw familie behoort en wanneer je hier echt bewust van bent, zul je de patronen gaan zien en herkennen. Het is als een fontein waar de overgrootouders bovenin de bak zitten en onderin de kleinkinderen etc. en die fontein behoort te stromen.

Wanneer een fontein niet goed kan stromen, kan dit komen omdat jij van jouw plek afgegaan bent, je bent opgestegen of gedaald. En dat van jouw plek af gaan, kan gevolgen hebben voor jouw leven, maar ook voor die van jouw (klein) kinderen.

Het boek De Fontein verwoordt dit heel mooi en uitgebreid. Er zijn zoveel factoren die van invloed zijn op families. Misschien herken je het wel dat er bepaalde patronen telkens terugkomen in families, ruzies tussen kinderen & ouders of kinderen met kinderen/ jaloezie / bewijsdrang / afgunst / liegen / misbruik. 

Genen
Vaak wordt er gezegd dat je zoveel op je vader of moeder lijkt en dat kan en dat is ook logisch want je bent van beide personen en dus heb je daar ook karaktereigenschappen van, omdat dat in de genen zit. Maar dit is het niet alleen, er is veel meer wat je niet direct ziet en weet, maar wat van invloed is op het familiesysteem en dus ook op jou en daarna op jouw kinderen en zo gaat het maar door.

Problemen
Wat ervoor zorgt dat er problemen komen is wanneer ouders niet geaccepteerd worden door kinderen.
Je zou kunnen denken dat dit niet uitmaakt en dat wanneer je geen contact meer met je ouders hebt en het afkeurt wat ze doen, dat dit geen gevolgen voor jou heeft, maar dat is juist wat het familiesysteem en het boek De Fontein heel goed omschrijft en nu ik erover nadenk snap ik ook wat ermee bedoeld wordt.

Patronen
Het zijn niet alleen genen die worden doorgegeven, maar ook patronen. Wanneer er bijvoorbeeld erge dingen in de familie zijn gebeurd waarover verzwegen is, dan kan het zijn dat iemand anders in de familie verstrikt raakt met die persoon en dat er allerlei nare dingen gebeuren, gewoonweg omdat het er niet mocht zijn.

Zo kunnen er ook personen in de familie buitengesloten worden en kan het zijn dat een zoon of dochter dit gaat opvolgen. Omdat je als kind zijnde loyaal bent naar je ouders, ga je jouw vader of moeder volgen en tegen jezelf zeggen dat het niet beter met jou zal vergaan dan met die vader of moeder. Dit zijn hele bizarre patronen die tijdens familieopstellingen duidelijk kunnen gaan worden.

Acceptatie en erkenning
Mijn ouders zijn mijn ouders, zij zijn gekozen om mijn ouders te worden. En ik wil hun volledig accepteren gewoonweg omdat ik weet dat ouders doen wat binnen hun macht ligt. Ook zij hebben een familiesysteem en daaruit zijn patronen ontstaan en dus is het het beste om geen schuld te leggen bij hun, maar juist te accepteren dat ik blij mag zijn dat ik hun dochter ben.

Ik mag wel mijn keuzes maken wat mijn grenzen zijn en ook feedback geven, maar ik mag ze nooit negeren alsof ze er niet zijn of afkeuren. Want ga ik ze afkeuren, dan keur ik indirect ook mezelf af en dat is dus wat er gebeurd wanneer je dat patroon blijft volgen.

Ik zou het zelf ook vreselijk vinden als mijn kinderen mij later zouden haten of zouden zeggen dat ik het niet goed gedaan heb. Het verleden kan je niet meer veranderen, maar de toekomst wel en dat is waarom ik er alles aan wil doen dat hun die goede toekomst gaan krijgen. En niet dat ik onrealistisch zou worden, want ik snap heus wel dat het niet altijd goed kan gaan tussen ouders en kinderen.

Maar ik denk zeker wel wanneer er hardnekkige patronen in families zitten waardoor er altijd ruzies/onenigheid/jaloezie/afgunst/bewijsdrang of wat ook heerst dat er iets mee gedaan moet worden.

Het moet ergens een keer gaan stoppen en ik heb besloten dat ik Gene en Nayeli dit niet meer wil doorgeven en dat doe ik dus niet door het te gaan negeren of weg te wuiven, nee door het aan te gaan, te accepteren dat het er is.

Indonesie
Mijn vader komt uit Indonesië en ik denk dat er binnen de voorouders veel pijn heeft gezeten omdat ze het land werden uitgezet. Alle inwoners die gemengd bloed in zich hadden moesten het land uit. Mijn opa had een goed leven in Indonesië, was daar heel rijk en werd ineens het land uitgezet en stond hier met zijn gezin van 5 kinderen in zomerkleding op schiphol en zonder geld. Je kunt nagaan dat dit geen leuke ervaring heeft met alle gevolgen van dien.

Je zou kunnen bedenken dat ik hier bijvoorbeeld niks mee te maken heb, maar dat is niet zo. Ik behoor tot dit familiesysteem en dus alles wat daaruit voortvloeit waarover niet meer gepraat wordt en het geaccepteerd wordt, dat blijft doorgegeven worden in het familiesysteem.

Dit is een voorbeeld van iets wat er speelt en wat denk ik bij veel indische gezinnen heeft gespeeld. Indonesische mensen zijn ook niet gewend om over problemen te praten, alles werd weggestopt en daardoor worden dus patronen doorgegeven ongemerkt. Zo zijn er ook kinderen van ouders die in het jappenkamp hebben gezeten tijdens de oorlog die daar nu nog last van hebben, qua trauma’s. Dit wordt dus allemaal doorgegeven aan kinderen/kleinkinderen en zo verder. En die bewustwoording is heel belangrijk.

Zo ga ik binnenkort naar Bali toe en ik voel me verbonden met Indonesie. Ik ga dan niet naar Java / Bandung waar hun vandaan komen, maar ik merk wel dat ik verbonden ben met het land. Dat had ik toen ik 8 jaar geleden ging al.

Roots
En soms vind je daar ook antwoorden die met jouw roots te maken hebben. Zo is er een verstoring, want wij zijn vermengd met Nederlands bloed, maar eigenlijk zijn mijn opa en oma verstoten vanuit het land. En ergens voel ik dat je jouw roots niet zomaar aan de kant kunt zetten. Zo landde ik 8 jaar geleden op Bali en ik moest ineens huilen en zei toen ook “het voelt alsof ik thuiskom” en mijn toenmalige partner begreep dat niet maar ik zelf ook niet. Dus blijkbaar zitten roots toch dieper dan je soms denkt.

Zo zijn er talloze dingen te noemen die doorgegeven worden, zowel roots, als patronen. Het is dus belangrijk hiervan bewust te zijn.

Om nog een voorbeeld te geven van ouders.
Zo kun je een afwezige vader hebben en daardoor bewijsdrang hebben of moeite hebben met autoriteit.
In het boek wordt dit allemaal besproken. Ook de invloed van moeders op dochters, vaders op zoons, moeder op zoons, vaders op dochters.

Er zijn allerlei situaties te noemen die van invloed zijn op jouw leven later. Op de keuzes die je maakt en de relaties die jij ook weer aangaat. Noem maar op, lees het zelf in het boek zou ik zeggen. Het is echt een aanrader en zeker wanneer je patronen ontdekt en graag een goede toekomst wenst voor jouw kinderen zou ik het zeker lezen en misschien is het ook nog wel een leuke moeder of vader dag tip om te geven 😉

-Love-

Iris

Share:

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.