Loslaten, waarom het goed is en hoe je dat kunt doen?

Loslaten, waarom het goed is en hoe je dat kunt doen?

Loslaten is een van de moeilijkste maar ook beste dingen om te doen.
Het zorgt ervoor dat je loslaat wat niet langer een goed gevoel geeft. Het kan nieuwe inzichten geven, maar ook nieuwe mensen of nieuwe situaties.

Nog steeds vind ik dit moeilijk, maar het gaat steeds een stukje beter.
Hoe ik beter kan loslaten en waarom ik dat doe, read for more….

Loslaten van een situatie
Als voorbeeld een werkomgeving. Ik las laatst dat bijna een kwart van de Nederlanders met tegenzin naar het werk gaat. En misschien zijn het er nog wel meer, dat is wel een bizar hoog aantal!

Vaak zijn er zoveel bindende factoren waarom je je baan behoudt. Wanneer je jong bent en geen gezin hebt, nog thuis woont is het veel makkelijker te switchen van baan. Je hebt nog geen verantwoordelijkheden op financieel gebied.

Maar wanneer je een gezin te onderhouden hebt en vaak een huis/hypotheek wordt het al moeilijker om echt te kiezen wat je wilt. Je moet vaak ook ervaring opdoen wanneer je gaat werken. Je weet dan ook niet direct wat je leuk vindt en daarom ga je dit uitproberen.
Toch is het goed om wel los te laten. Het betekent niet dat je hier geen concessie voor moet doen. Het kan zijn dat je minder goed gaat verdienen wanneer je bijvoorbeeld heel ander werk gaat doen dan je voorheen deed.

Persoonlijk is dit iets waar ik voor sta op dit moment. Doordat je parttime gaat werken vanwege kinderen ga je ook minder verdienen. Daarnaast ben ik zoekende samen met mijn werkcoach wat voor werk ik wil gaan doen. Maar ik merk dat het zo moeilijk is om oude patronen los te laten. Dus oud werk wat je deed. Zo heb ik een HBO opleiding Communicatie en als ik daarin aan de slag zou gaan, verdien je ook nog leuk als parttimer.

Maar dat is dus loslaten. Het loslaten van de verdiensten en puur alleen kijken naar wat je leuk vindt.
Gelukkig heb ik een hele fijne werkcoach die dit precies aanvoelt. Dus ik geloof er ook in dat het goed gaat komen.

Niet bang zijn foute keuzes te maken
Ook moet ik niet bang zijn om foute keuzes te maken. Ik kan nogal perfectionistisch zijn.
De lering voor mij zit erin om te gaan ervaren. Wel goed na te denken waar ik blij van word, wat bij mij past qua kwaliteiten en daarnaast het gewoon gaan doen ervaren. En maak ik een verkeerde keuze, dan ga ik toch weer wat anders proberen!

Het loslaten zit hem dus in het doen! Gewoon doen en gaan en niet teveel nadenken, dat werkt het beste!
Vaak wanneer je de uitdaging aangaat om nieuw werk te gaan doen, de sprong durft te maken, word je ook opgevangen. En daarmee bedoel ik te zeggen dat je ook weer hulp krijgt hierbij, soms uit onverwachte hoeken. En dat kun je pas ervaren wanneer je het echt gaat doen. Als je werk doet dat goed bij jou past, dan lijkt alles mee te werken daarom heen. En als het even niet meewerkt, dan vind je het vaak niet erg, als het even tegenzit, omdat je voor de rest energie terugkrijgt van wat je doet.

Hier moet je ook aan toe zijn, helemaal wanneer jij daar klaar voor bent. Anderen kunnen zeggen dat je moet doen, maar dan kan het zijn dat je er nog niet klaar voor bent. Doe dit op jouw eigen tempo.

Loslaten van mensen
Er zijn soms mensen in je leven die je bewust maar soms ook onbewust kwetsen.
Het onderscheid kan ik wel beter maken. Je voelt het of het mensen zijn die dit doen omdat ze je echt haten of omdat ze niet anders kunnen vanwege bijvoorbeeld een beschadiging/stoornis/ verslaving.

Het feit blijft wel dat ze jou kwetsen ongeacht welke redenen ook.
Zo heb ik er best een aantal in mijn leven gehad die bewust of onbewust kwetsten.
Het roept boosheid op maar ik trek daar steeds meer een lering uit dat wanneer je dat opmerkt adequater moet reageren.
Wanneer je het toestaat keur je het gedrag goed en daarmee zeg je ook eigenlijk dat je niet voor jezelf kiest.

Keuzes voor mezelf en mijn kinderen
En in dit proces zit ik ook. Het maken van de juiste keuzes voor mezelf, maar ook voor mijn kinderen.
Wanneer mensen jou pijn doen, geen respect hebben, in de weg staan om je te ontwikkelen, teveel zorgen geven, niet waarderen of teleurstellen, dan moeten ze weg.
Dit kiezen voor mezelf vind ik nog steeds moeilijk, maar het gaat wel beter en sneller. En deze keuzes zijn ook goed voor mijn kinderen.

Het kiezen van de juiste mensen is een van mijn grootste leringen sinds ik een burn out heb en scheiding heb meegemaakt.

Kies je niet voor jezelf, dan word je ongelukkig, want je doet dingen waar je niet (meer) achterstaat, waar je geen happy gevoel van krijgt / energie. En alles lijkt dan ook steeds slechter te gaan.

En deze keuzes maak ik dus veel sneller nu en dat voelt goed en blijf ik ook doen! Ook al doet het loslaten veel pijn, het is wel het beste om te doen. Je kunt van bepaalde mensen houden en ze kunnen ook goede kwaliteiten hebben, maar wanneer de pijn / boosheid overheerst, moet je loslaten, ook voor hun eigen proces.

Goede voorbeeld geven aan jouw kinderen
Wanneer je als ouders zijnde goed bent in de keuzes maken voor jezelf en dus goed voor jezelf zorgen, geef je dit ook door aan je kinderen. Dit gaat ongemerkt, maar is dus wel van grote invloed.
Dat is dus ook de reden dat ik het zo belangrijk vind dat ik dit echt moet doen, niet alleen voor mezelf, maar ook dat ik hun dit meegeef. De juiste keuzes te maken voor jezelf en loslaten wat geen energie of goed gevoel geeft.
Zo hoop ik dat zij dit later ook goed kunnen doen.

Wake up calls
Vaak krijg je in je leven ook wake up calls, wanneer je het slechte pad op gaat, dingen doet die niet goed voor je zijn.
Het is maar of je luistert naar die signalen. En die wake up call kreeg ik van de week heel duidelijk. En nu luister ik er ook naar. Soms zijn er harde lessen nodig om iets in te zien en dat doet pijn, het maakt je kwaad, maar wanneer je luistert geeft het niet, want je laat op tijd los en bent wakker!

Nieuwe mensen voor in de plaats
Vaak werkt het ook zo, dat wanneer je mensen loslaat er weer nieuwe mensen voor in de plaats komen. Of dat nou vrienden zijn of een nieuwe liefde, dat kan allemaal. Ik heb dit al zo vaker meegemaakt en is een hele leuke ervaring.
Je wordt dan eigenlijk beloond voor het feit dat je hebt losgelaten.

John Mayer
Dit blijft een te gek album: the search for everything.
Veel nummers zijn zo herkenbaar.

In the blood bijvoorbeeld is ook zo’n goed nummer, in hoeverre hebben we genen van onze ouders en zijn we in staat dit te doorbreken?

Tip! Hoe kun je een inschatting maken van personen die je dienen?
Als je het nog moeilijk vindt om een inschatting te maken of mensen je nog dienen, kun je een vel papier pakken en een kring maken met daarin allerlei mensen die in jouw omgeving zijn. Dus collega’s, kennissen, vrienden, familie, buren, een partner. En dan kun je opschrijven voor jezelf van wie je energie krijgt. Wie levert jou wat op? En daarin kun je ook weer nuances maken tussen waar je echt energie van krijgt, minder energie, maar nog wel blijdschap en helemaal niet.
Op die manier krijg je een beter beeld van wie je nog dient en wie niet meer.

Fijne zondag!

-Love-

Iris

Share:

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.