Opvoeding peuters en kleuters: taak en relatie

Opvoeding peuters en kleuters: taak en relatie

Met een baby is het vaak veel verzorgen, op advies dat je krijgt van het consultatiebureau en wat je om je heen hoort van familie of vrienden. Met peuters en kleuters vind ik het persoonlijk een grotere uitdaging omdat je daar andere kwaliteiten voor nodig hebt, namelijk grenzen stellen maar ook kinderen een veilig/vertrouwd gevoel blijven geven.

Mijn dochtertje is een pittig dametje die soms letterlijk stampvoetend in de woonkamer stond of heel boos tegen me deed. Dan stond ik met mijn handen in het haar.
Daarnaast heb ik natuurlijk ook een zoontje die maar 1,5 jaar ouder is en samen hebben ze dan ook weleens ruzies om wie welk speelgoed mag.

Hoe kun je hier nou mee omgaan?
Ik heb een hele goede tip gekregen en deel deze graag met jullie.

Ik vond en vind het nog steeds een uitdaging. Twee kids die maar 1,5 jaar met elkaar schelen.
Vooral mijn dochtertje Nayeli zit in een pittige fase nu. Met mijn zoontje Gene heb ik dit ook gehad, maar naar mijn gevoel ( of ik ben het alweer een beetje vergeten) maar minder.

Al eerder schreef ik een blog peuter zegt nee, wat doe je hiermee? 
Waarbij ik tips kreeg in de omgang met het nee zeggen van mijn peuter, waarin hele fijne bruikbare tips staan over het nee zeggen.

Mijn dochtertje heeft een pittig karakter. Ze kan letterlijk stampvoetend in de kamer staan wanneer ze haar zin niet krijgt. En wanneer ze samen is met haar broer ontstaan er best vaak ruzies. Vaak gaat het dan over wie welk speelgoed het eerste mocht hebben of wie welk eten wilde etc.
Verder is ze een schat van een meid hoor, want iemand met een eigen wil vind ik helemaal niet verkeerd en het is verder een heerlijk ding!

Maar ik zat / zit er dan ook vaak mee hoe ik het beste grenzen kan stellen. Zonder teveel negativiteit of juist weer het gevoel dat ik teveel zou toegeven. Die balans vinden is vooral een uitdaging. Want ik was altijd bang dat ik anders verwende kinderen zou krijgen, als ik teveel zou toegeven. Daar heb ik nu een manier voor gevonden en die werkt.

Wat ik leerde van een kindercoach is dat het belangrijk is dat je 2 dingen toepast in situaties waarin kinderen je op de proef kunnen stellen. Het gaat erom dat je taak en relatie toepast in de opvoeding.

Situatieschets
Stel je kinderen hebben ruzie, het ene kind heeft een speelgoed waar de ander ook mee wilt spelen. Je bent bij andere mensen thuis waar het ook druk is en je wilt dat de kinderen lief spelen, maar zelf wilt socializen, hoe pak je deze situatie aan?

Taak en relatie
Met taak wordt bedoeld, je geeft aan bij de kinderen welk gedrag je van hen verwacht. Dus bijvoorbeeld dat ze geen ruzie moeten maken, maar leren delen.

Je kunt dan voorstellen dat het ene kind 5 minuten speelt en daarna het andere kind 5 minuten. Het is dus bij zo’n taak belangrijk dat je duidelijk bent. Verbind er een aantal minuten aan en hou dan ook in de gaten dat zij inderdaad na 5 minuten wisselen.

Het duidelijk en concreet zijn naar je kind is heel belangrijk. Het is beter om te vragen, wil je een appel of een peer, dan wil je fruit?
Zo kun je dit dus in allerlei situaties toepassen en erbij stilstaan dan je concreet iets aan je kind kan vragen.

Relatie
Wanneer je merkt dat het ene kind dan toch nog boos of teleurgesteld is, omdat die het moeilijk vind zich aan te passen aan de situatie of om te delen. Dan kun je het kind bij je nemen en geruststellen. Dit laatste onderdeel vond ik persoonlijk altijd erg moeilijk. Ik had dan het idee alsof ik het kind zou “verwennen”.

Maar het tegendeel blijkt waar! Het kind voelt zich dan echt gerustgesteld, maar je hebt wel duidelijk een grens aangegeven. En ze snappen ook wat er van hun verwacht wordt. Met relatie wordt hiermee dus bedoeld, de relatie en vertrouwensband die je met je kind creëert.

Dit was dus even een omschakeling voor mezelf merk ik. En het blijft altijd uitproberen wat het beste werkt,
Ik heb het al een aantal keren toegepast en het werkt echt!

Ook luister ik veel meer naar mijn gevoel. Vaak wanneer mijn kinderen vervelend worden of mij op de proef stellen is er iets aan de hand. Of ze zijn moe ( vrij logisch) of ze voelen sfeer aan, waardoor ze op zoek gaan naar vertrouwen.
Dit merk ik vaak wanneer ik in een andere omgeving ben.

Ik weet niet zeker of alle kinderen zo zijn, maar mijn kinderen voelen haarfijn situaties aan.
Wanneer ik bijvoorbeeld moe ben, merk ik dat hun meer mijn grenzen opzoeken dan wanneer ik uitgerust ben.

Dit zijn eye openers voor mij en die heb ik besproken met een kindercoach en vind het een enorm goed advies daarom deel ik dit graag met jullie.

Merken jullie dit ook dat jullie kinderen soms anders reageren wanneer ze in een andere omgeving zijn?
Dat ze of juist heel aanhankelijk worden of juist druk en vervelend?

Love -x-

Iris

Share:

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.