Is dit alles; wanneer vind je je geluk en ben je tevreden?

Is dit alles; wanneer vind je je geluk en ben je tevreden?

Iedereen doorloopt een eigen pad, een soort reis om te zijn waar je moet komen.
En wanneer je eventueel zou geloven in reïncarnatie wordt er ook gezegd dat wanneer je lessen te leren hebt, die lessen net zo lang blijven terugkomen totdat je het echt geleerd hebt.
Het hoeft allemaal niet zweverig te zijn, dit zijn fases waar veel mensen mee te maken krijgen.

De laatste tijd heb ik het vaak met vrienden en familie over het vinden van jouw geluk.
Vaak doorloop je een aantal fases in jouw leven. Veel dertigers gaan zich realiseren wat er allemaal geweest is en waar ze naartoe willen en nog belangrijker, wanneer vind je je rust en kun je genieten van het geluk?

Leeftijdsfasen; kind
Wanneer je nog kind bent, heb je een hele andere kijk op het leven dan wanneer je volwassen bent.
Als kind zijnde wil je de beste of de leukste van de klas zijn, de mooiste kleding aan hebben, erbij horen, snel gekozen worden in de gymlessen door mede klasgenoten etc. Het draait vaak veel op wat anderen van jou vinden en je gaat vaak mee in wat anderen ook doen.

Puberjaren
Daarna volgen de puberjaren waarin je je gaat ontwikkelen, je losmaken van je ouders en je eigen ik vormen.
Je vindt het dan belangrijk om een bepaald doel in jouw leven te hebben. Je gaat een opleiding volgen om een goede toekomst te krijgen en wanneer je goed begeleidt wordt door ouders, kun je ook vaak de juiste keuzes maken.

Ik schreef ook al eerder een blog over kinderen komen door je, maar zijn niet van je waarin centraal staat dat kinderen ook kind konden zijn en puber, gewoonweg om hun eigen pad te kunnen volgen.

Volwassen
Wanneer je de opleiding eenmaal hebt voltooid en een baan hebt, wil je in die baan zo ver mogelijk komen zodat je hogerop komt, een betere functie krijgt, meer gaat verdienen, een bepaalde “status hebben”,  dat je uiteindelijk trots op jezelf kunt zijn wat je bereikt hebt en wellicht dit aan de omgeving laten zien. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, maar gebeurt vaak wel.

Huisje, boompje, beestje
Op het gebied van relaties, wil je een leuke relatie en meestal huisje, boompje, beestje.
Daarin zet je ook stappen, je begint een relatie, dan wil je samenwonen, kinderen en een mooi huis.
Genoeg geld om op vakantie te gaan, leuke dingen te doen en jouw kinderen alles kunnen bieden.

Is dit alles?
De vraag op een gegeven moment is, wanneer vind je het geluk en ben je helemaal tevreden met alles wat je hebt?
Want vaak heb je eind dertig dat je veel bereikt hebt. Het hoeft niet, maar wanneer alles verloopt zoals je wilt, is dit vaak het geval en kun je jezelf gaan afvragen, is dit alles? Dit kan overigens ook op latere leeftijd nog komen, maar ik spreek nu even vanuit de ervaring uit mijn omgeving.

Het 30- ers dilemma
Die vraag komt bij veel volwassenen voor, vaak in de 30- er jaren, oftewel het dertigers dilemma.

Je kan eventueel in een dip terechtkomen, in het werk, in een relatie of beide omdat je je gaat afvragen of dit nu echt is wat je wilt? Je gaat overwegingen maken, stil staan bij wat er allemaal geweest is en kijken naar de toekomst of je nog steeds verder wilt met wat je doet.

Gelukkig komen de meeste mensen hier snel uit, gaan ze werken aan hun relatie of kiezen ze een andere baan.
Soms heb je een wat langere dip of zelfs mensen die echt moeite hebben met het ouder worden en dus eigenlijk kind blijven of moeite hebben met het kiezen van wat ze willen in hun leven en dan de makkelijke weg kiezen, door te blijven stilstaan omdat dat makkelijk en veilig voelt.

Dit kan ook te maken hebben met geen goede basis hebben, ouders die een goed voorbeeld geven of waaraan je advies kan vragen. En dat je echt kind en puber mocht zijn om zo de juiste weg voor jezelf te kiezen.

Vaak zie je aan mensen die moeite hebben met dit proces, dit gevoel van leegte of van ontevredenheid gaan zoeken in materialisme, drugs, alcohol, genot, aandacht, kleding kopen, eten, helemaal richten alleen op het werk, om maar die leegte op te vullen en de liefde daarin te vinden. Maar daar zit het niet in en dat is iets wat je zelf moet ontdekken en doorzetten.

Wanneer vind je je geluk?
Hierop is geen kant en klaar antwoord, dit zal voor iedereen verschillen. Of het überhaupt gebeurd of wanneer.
Het belangrijkste is hierbij stil te staan. Door hebben dat bijvoorbeeld status niks meer is dan het ego die iets wil bewijzen of laten zien aan de omgeving of aan jezelf.

Soms hebben mensen dat ze niet altijd kunt genieten van het moment of van de leuke dingen, maar altijd onrust hebben en verder willen in het leven om bepaalde doelen te behalen. En dit is geen slechte eigenschap, alleen de vraag is, wanneer je al die doelen denkt bepaald te hebben, kun je dan genieten?

Materialisme
Spullen hebben en genoeg geld is heel fijn, alleen brengt het geen geluk. Het is wel handig en prettig, alleen vaak geeft het maar korte geluksmomentjes. Hetgeen wat echt geluk brengt zijn de mensen die in jouw leven zijn die je warmte bieden, gezelligheid, wederzijds willen investeren, elkaar helpen, er voor je zijn in good and bad times, leuke gesprekken, waar je mee kunt lachen, leuke dingen doen. Daar gaat het om, tenminste voor de meeste mensen wel.

Geniet van wat je hebt
Dit zijn vragen die mij bezighouden en waar ik vaak het over heb met mensen in mijn omgeving en het is ook leuk om hierover na te denken.
Het is zo belangrijk om te genieten, deze tijd krijg je maar een keer, tenminste als je niet in reïncarnatie gelooft, leef je nu maar 1 keer en heb je maar 1 keer de kans om te genieten van het NU.

Mindful te zijn van waar je nu bent, met wie je nu bent, wie je hebt, jouw kinderen, familie, partner, jouw gezondheid, een dak boven je hoofd. Er is zoveel om van te kunnen genieten.
Go for it!

Love,

-x-

Iris

Share:

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.