Hoe ga je om met bonuskinderen?

Hoe ga je om met bonuskinderen?

Wanneer je gescheiden bent, zelf kinderen hebt en een nieuwe relatie krijgt, is het voordeel dat je al kinderen hebt en dus niet op zoek hoeft te gaan naar een partner waar je nog kinderen mee wilt.
Echter wanneer je kinderen hebt en je partner wellicht ook, hoe ga je hier dan mee om?

Het woord stiefkinderen vind ik altijd een beetje onaardig klinken, vandaar de termen bonusvader of moeder of bonuskinderen. Je krijgt ze er gratis bij en het woord bonus klinkt positief 😉

Wanneer het goed loopt, geniet dan vooral, want het kan natuurlijk ook vanaf het eerste moment goed gaan! Dit artikel gaat er meer over wanneer je het ziet als een uitdaging.

Wanneer je zeker bent dat je verder wilt met een relatie (zoek dit uiteraard eerst goed uit, want ook dat voelen bonus en eigen kinderen) dan zijn dit tips die je daarna kunt gebruiken.

Hier een aantal bruikbare tips;
– plaats jezelf niet in de rol van een “ouder”, maar zie jezelf juist als een onafhankelijk iemand die plezier maakt met de kinderen, dit zorgt voor luchtigheid en hierdoor kunnen de bonuskinderen zien dat het eigenlijk heel leuk is wanneer er iemand bij komt. Hou het speels, kinderen houden niet van ingewikkeldheid, wie wel eigenlijk?
– vergelijk jezelf niet met een ex partner bijvoorbeeld, pas jezelf niet aan, jij bent uniek en hebt kwaliteiten of eigenschappen die een bonuskind juist erg leuk kunt vinden omdat zij dit bij biologische ouders niet krijgen of doen
– probeer zo positief mogelijk te blijven, dit werkt met alles en ook met bonuskinderen
– verwacht niks, dan kan het alleen maar meevallen. Wanneer je erin stapt met allerlei verwachtingen dat een bonuskind jou leuk moet vinden, dan werkt het niet. Die vibes worden namelijk gevoeld en dat werkt averechts. Met je eigen kinderen is ook niet altijd alles even leuk en daarom met bonuskinderen werkt dit hetzelfde
– geef het de tijd, alles kan veranderen
– biedt bonuskinderen vertrouwen en veiligheid
– probeer niks te forceren, alles komt zoals het komt, die flow is altijd merkbaar
– bouw een band op met je bonuskind, neem hem of haar 1 op 1 mee om iets leuks te gaan doen, zodat jullie elkaar beter leren kennen. Vaak ben je met je partner of eigen kinderen en dan kunnen de bonuskinderen zich buitengesloten voelen, minder aandacht krijgen of schieten in hun eigen modus die ze gewend zijn te doen bij biologische ouders
– cadeautjes kopen is leuk, maar let er wel mee op dat het niet ” omkopen ” wordt, zeker wanneer bonuskinderen wat ouder zijn, kunnen ze er zo over gaan denken. En zorg ervoor dat je dan al een beetje band hebt opgebouwd wanneer je een cadeau koopt
– benoem ook naar bonuskinderen dat jij geen vervanger bent van hun eigen vader of moeder, maar dat je zijn of haar vader of moeder leuk vindt en het bonuskind ook en er daarom de tijd voor vrij wil maken. Kinderen willen zich geaccepteerd voelen, en ernaast aandacht en tijd krijgen
– neem het niet persoonlijk wanneer de bonuskinderen jou alsnog niet leuk vinden, ongeacht wat je erin investeert. Het kan namelijk met van alles te maken hebben en het kan ook weer veranderen.
Er zijn fases waarin het soms moeilijker is en zeker wanneer bonuskinderen de puberteit in gaan, nogmaals dit werkt voor eigen kinderen zo en dus ook voor bonuskinderen, het is niet altijd persoonlijk
– zorg dat je met je nieuwe partner goed communiceert en voor genoeg ontspanning samen. Wanneer de band tussen beide sterk is, breng je dit ook over op bonuskinderen, kinderen voelen alles
– communiceer met alle kinderen, eigen en bonuskinderen, met elkaar en afzonderlijk
– wanneer je het niet eens bent met de opvoeding, bespreek dit als ouders achteraf met elkaar, probeer dit zo min mogelijk te laten merken, dit werkt voor biologische kinderen zo en ook voor bonuskinderen, want zij voelen wanneer je niet op een lijn zit met elkaar
– luister naar je gevoel, als het je bijvoorbeeld goed lijkt een bepaald onderwerp juist wel te bespreken met kinderen erbij, doe dat dan of wanneer je aanvoelt dat je je irriteert, bespreek dit dan achteraf met elkaar zodat kinderen hierdoor geen slecht beeld van jou gaan vormen
– wanneer je besluit samen te gaan wonen, maak dan goede afspraken van tevoren met elkaar en herinner elkaar hier tussentijds aan. Hiervoor geldt ook, communiceer goed met elkaar, ten alle tijde. Tijden en mensen kunnen veranderen, waardoor afspraken soms ook bijgesteld moeten worden. En communiceer ook goed met de kinderen dat de beslissing wordt genomen van het samenwonen, zij moeten het idee krijgen dat er ook met hun wensen rekening wordt gehouden
– wees bewust dat een gezin vormen met biologische ouders al een uitdaging is en daarom in een samengesteld gezin nog meer. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de samengestelde gezinnen binnen 5 jaar uit elkaar gaan. Niet om negatief te denken, maar meer om bewust te worden dat je het niet te persoonlijk neemt, dat het aan jou ligt.

Gevoelige situatie
Jouw kinderen blijven altijd jouw kinderen en daarom kies je als ouder zijnde voor hun. Dit is heel normaal. Dit is ook waarom het soms gevoelig ligt in een nieuwe relatie met bonuskinderen, omdat je weet dat wanneer de relatie over gaat, de bonuskinderen ook weg gaan.

Het kan andersom ook zijn dat de relatie over gaat en dat je je bonuskinderen juist mist en ermee contact blijft houden. Super fijn lijkt me, voor een partner die daarna komt wel een uitdaging.

Ik vind mijn bonuskind(eren) niet leuk
Daarnaast kan het ook zijn dat je de bonuskinderen echt niet leuk vindt. Dat je je aan hen irriteert qua karakter of aan de manier waarop ze opgevoed zijn. Dit kan en mag allemaal. Dit is wel vervelend, maar niet te voorkomen.

Het feit dat je van je nieuwe partner houdt, hoeft niet te betekenen dat je de klik ervaart met de kinderen. Het zal dan wel een lastigere situatie worden, omdat wanneer je kinderen afwijst je daarmee ouders eigenlijk ook afwijst omdat kinderen een deel van jou zijn. Maar toch is dat ook zoals het is. Dit is niet af te dwingen.

Kies altijd voor jezelf
Verlies jezelf niet in een relatie met een nieuwe partner. Weet dat je altijd sterk bent en stel jouw eigen geluk en die van jouw kinderen voorop wanneer je merkt dat er teveel struggles zijn. Dit zal niet meevallen, want je doet er toch je best voor, alleen kan het niet altijd werken zoals je wilt. Vergeef jezelf wanneer dit het geval is.

Lijkt makkelijker dan het is
De tips hierboven lijken natuurlijk altijd makkelijker dan hoe het in de praktijk gaat.
In de praktijk werkt het zo dat je te maken hebt met verschillende personen, achtergronden, verleden, karakters, leeftijden, vibes, fases, onzekerheden en nog veel meer.
Dit heeft allemaal de tijd nodig. En de ene keer kun je alles beter handelen, dan de andere keer. Het hangt er ook vanaf op welke leeftijd de bonuskinderen zijn, wanneer je in hun leven komt.

En of het een jongen of meisje is en in hoeverre zij nog loyaal zijn naar hun andere biologische ouder.

Ga in ieder geval nooit je eigen zin doordrijven, de strijd aan, de situatie proberen naar je hand te zetten, manipuleren of op wat voor manier ook negatief handelen, want dit gaat tegenwerken. Psychologisch/ spiritueel gezien, heeft dit met het ego te maken.

Laat los! Je doet wat binnen jouw macht ligt en meer kun je niet doen.

Bewust zijn
Door bewust ermee om te gaan, heb je een grotere kans van slagen.
Betrek het niet allemaal op jezelf en verplaats je ook in de bonuskinderen. Op die manier snap je beter waarom situaties ontstaan.

Good vibes always
Vibes zijn hierin heel belangrijk. Zowel tussen nieuwe partners, bonuskinderen, eigen kinderen, maar ook tussen de ex partners. Wanneer een kind problemen heeft met loyaliteit omdat biologische ouders geen goede band hebben met elkaar na de scheiding, kan dit ook al voor spanningen zorgen voor het kind. Die zit er tussenin.

En wanneer er dan ook nog eens een grote verandering plaatsvindt dat beide ouders weer nieuwe partners krijgen, is dit voor het kind ook niet altijd even gemakkelijk. Sommige kinderen voelen zich ook schuldig naar hun biologische ouder of ex partner toe dat ze de nieuwe persoon waarmee ouder een relatie heeft, ook erg leuk vinden.

Spiegel
Daarom houdt rekening met elkaar en wanneer het niet lukt is het jammer, maar dan heb je er alles aan gedaan.
Relaties zijn en blijven uitdagingen, ten alle tijden! En vaak werkt het zo dat bonuskinderen jou een spiegel voorhouden die betrekking kunnen hebben op jouw eigen ervaringen, struggles of onzekerheden.

Werken aan een relatie is goed, wanneer er teveel struggles zijn zie dit als een teken.
Verder; wees positief, bespreek het soms met andere mensen, bespreek met elkaar en vergeef jezelf wanneer het niet lukt.

Geloof erin dat alles komt zoals het komt en een reden heeft als iets niet werkt. Doe wel altijd je best, maar wees jezelf en hou van jezelf!

Ik ben benieuwd of jij hier ervaring mee hebt en hoe je ermee om gaat? Zowel in een positieve situatie als een uitdagende situatie 😉 Leave comments…

tip! op netflix schijnt er een leuke serie te zijn genaamd bonusfamiljen, schijnt heel grappig te zijn.

Love

-x- Iris

Share:

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.