#Personal Iris; in je eigen kracht staan / het familiesysteem

#Personal Iris; in je eigen kracht staan / het familiesysteem

De laatste tijd ben ik mij gaan verdiepen in het familiesysteem.
Het familiesysteem is een soort fontein waarbij je inzicht krijgt in hoe jouw familiesysteem werkt en wat daarin jouw plekje is. Ik ben geen expert, maar kan alleen delen hoe deze kennis van invloed is op mijn leven.

Waarom een fontein?

Geïnspireerd op een boek dat ik recent gelezen heb, De Fontein.


Ik zag dit boek in de vlog van Sanny zoekt geluk. Zij deed een interview met de schrijfster van dit boek, Els van Steijn.

De schrijfster vertelde dat zij zelf vroeger altijd de verantwoordelijkheid op zich nam van haar moeder.
En om die redenen altijd in relaties meer gaf dan ontving. En omdat ze dit patroon doorkreeg, ging zij zich interesseren in hoe dit nu werkt, zo’n familiesysteem oftewel De Fontein.

Het boek heet de fontein omdat je jouw familiesysteem kunt vergelijken met een fontein, waarbij de grootouders bovenin zitten, daaronder de ouders, in het midden jij en broers/zussen, daaronder kinderen en weer daaronder kleinkinderen.

Dit blijft altijd doorgaan als de natuur zijn werk blijft doen.
Het is echt een aanrader om dit boek te lezen!

Je wordt namelijk bewust van dit systeem en daardoor snap je welke rol jij hebt in die fontein.
En wanneer je op die plek blijft, sta je in je kracht. Ga je een andere plek innemen, verlies je dus jouw kracht en blijf je niet meer dichtbij wie jij bent!

Invloed familiesysteem
Dit familiesysteem werkt ook door in andere relaties. Op het werk, in liefdesrelaties of vriendschappen, waar dan ook.

Zo herkende ik het verhaal van de schrijfster dat ik vroeger eigenlijk de verkeerde rol had aangenomen in de fontein. Mij verantwoordelijk voelde of ging aanpassen terwijl dat niet bij mijn rol hoorde. Mensen altijd wilde pleasen en mezelf niet durfde te zijn.

Hierdoor besef ik dus ook tegelijkertijd hoe belangrijk het is dat ik de juiste voorbeelden probeer te geven aan mijn kinderen. Dat er niet verkeerde invloeden worden doorgegeven die ik heb meegekregen door dit familiesysteem.

Bewustwoording is daarom heel belangrijk. Besef hebben dat je het anders kunt doen dan het hiervoor is gegaan.
Jij hebt hierover de regie in eigen handen.

Ik geloof erin dat iedereen doet wat hij in zijn of haar macht heeft liggen. Ook die zaten in een familiesysteem.

Schuld geven aan anderen heeft daarom geen zin. Jij alleen kunt jouw plek behouden in die fontein als je maar bewust blijft! Soms moeten anderen je hierop attenderen om dit in te zien.

Loskoppelen van sommige situaties of mensen en je zoveel mogelijk richt op wie jij bent en wat jouw plek is.

Doorbreken
Je kunt het altijd doorbreken wanneer je het herkent.
Het zal niet altijd makkelijk zijn omdat je vaak al jaren dingen doet zoals je ze doet. Aangeleerd gedrag of inspelen op andermans gedrag en daarop aanpassen.

Voor mij ook echt een heel nieuw inzicht en ik probeer dit zo veel mogelijk al toe te passen in mijn dagelijks leven.
Het lukt niet altijd, het gaat met vallen en opstaan. Maar ik merk al door keuzes te maken ermee te stoppen waarbij ik me niet goed voel, dat dit al zoveel scheelt.

Triggers
Bij sommige mensen wordt nu eenmaal iets getriggerd en dit kan met dit familiesysteem te maken hebben. Dat je mensen herkent in situaties van vroeger waardoor je je niet meer op je gemak voelt en dus verplaatst in de fontein en uit je kracht gaat.

Het zal niet makkelijk gaan, maar ervan leren en loslaten is dan het beste.
Of doorgaan wanneer het je wel wat brengt, maar dan stevig op jouw plaats in die fontein blijven staan.
Ga je tegen de richting in of iets totaal anders doen, dan merk ik dit direct nu ik erover nadenk.

Kernwaarden
Zo werkt het ook met kernwaarden. Bijvoorbeeld ik vind familie heel belangrijk.
Mijn broers zijn bijvoorbeeld heel belangrijk voor mij.
En ik ben erachter gekomen dat dit precies andersom ook zo werkt. Wij hebben een hele sterke band. Soms hebben we niet altijd veel contact, maar het is altijd goed! En dat is iets om te koesteren. Iedereen heeft zijn eigen plek in deze verbondenheid. En wanneer er een schakel ontbreekt is het niet meer compleet.

Ik ben blij met dit inzicht.
En wanneer je dit besef hebt moet je daar nooit van afwijken, ook niet door andere mensen.
Blijf daarin bij jezelf en merk je dat je daarin moet aanpassen, dan werkt het niet omdat het jouw kernwaarde is.

Zo zijn er meerdere kernwaarden die voor jou zelf belangrijk zijn in het leven en besef dat je altijd blijft doen wat jouw kernwaarden zijn. Zo blijf je doen wat goed voelt en in je kracht staan.

Love,

Iris

Share:

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.