Peuter zegt nee, wat doe je hiermee?

Peuter zegt nee, wat doe je hiermee?

Nayeli ( 3,5) zit al een tijdje in haar nee- fase.
Heel vaak als je iets aan haar vraagt, is het een Nee!

Dit gaat samen met driftbuien, op de grond liggen of weigeren mee te lopen.
Omdat ik af en toe met mijn handen in het haar zit, heb ik om advies gevraagd aan een goede vriendin, tevens pedagoog.

Hoe maak je van een Nee, een Ja?

Een goede vriendin van mij, Aneta is afgestudeerd pedagoog, heeft jarenlang in de kinderopvang geweest en werkt nu met oudere kinderen die zij ondersteunt bij problemen in het gezin. Een erg mooi beroep, vind ik!

Aneta heeft ook een super leuke blog mamapraatjes. Wellicht heb je haar weleens voorbij zien komen op instagram / facebook of in mijn insta stories!
Op haar blog deelt zij allerlei informatie over het opvoeden van kinderen, waar hele handige en nuttige tips op te vinden zijn.

Het leuke is dat Aneta en ik elkaar al kennen sinds de basisschool! We zijn elkaar kwijtgeraakt na groep 8 en hebben nu 2 jaar weer contact met elkaar! Zij is een hele dierbare vriendin voor mij nog steeds.

Grappig is het te zien dat je elkaar jaren niet kunt zien, maar vanwege de klik, elkaar na jaren ziet en het is alsof het nooit anders is geweest.

Ik stelde Aneta een aantal vragen omtrent het Nee, Nee van Nayeli.

Mijn dochtertje is 3,5 en zegt vaak Nee, Nee.
Wat kan ik doen dat ze minder vaak nee zegt oftwel wat meegaander is?
Probeer na te gaan wat het maakt dat ze telkens ‘nee’ zegt. Wil ze iets echt niet of doet ze het om uit te proberen hoe jij er op regeert. Met je kind erover praten helpt. Op die manier voelen ze zich gehoord, vaak is dat al voldoende om ze uiteindelijk mee te laten gaan.

Waarom zeggen kinderen eigenlijk vaak Nee?
Rond de leeftijd van ongeveer 2 jaar, ontdekken kinderen hun eigen ‘ik’. Ze worden zich steeds meer bewust dat, bijvoorbeeld het woordje ‘nee’ effect heeft. Harstikke leuk om te testen of het ook daadwerkelijk een reactie oproept! Je moet maar zo denken; ‘Het is een fase’.

Is het Nee Nee zeggen iets wat ieder kind heeft of ligt dat aan het karakter van een kind?
Zoals ik al bij vraag 2 heb beantwoord, hoort ‘nee’ zeggen echt bij de leeftijd van een kind. Ze gaan op ontdekking uit en proberen met hun actie een reactie uit te lokken. Net zo lang totdat mama of papa gek worden

En nog iets anders dan nee zeggen. Hoe kun je om gaan met kinderen die niet mee willen lopen? Als je bijv ergens bent en ze blijven stil staan en willen niet mee?
Het ligt helemaal aan de situatie. Stel jezelf de vraag; waarom wil mijn kind niet mee lopen? Ziet hij iets moois onderweg? Dan is het logisch dat hij niet mee wil lopen. Spreek in dit geval  met jouw kind af dat het nog 1 minuut mag kijken en dat jullie daarna weer doorlopen.

Je bereidt hem op die manier zogezegd voor om ‘na het kijken’ weer met je mee te gaan. Je kind ergens op voorbereiden scheelt vaak de helft van de strijd.

En wanneer kinderen een drift bui krijgen? Moet je er dan juist wel of geen aandacht aan schenken? En is het goed om dan even een stukje verder te lopen of juist hen te kalmeren?
Dat ligt helemaal aan je kind. Er zijn geen kant-en-klare oplossingen hiervoor. Kijk vooral goed naar je kind wat het op dat moment nodig heeft. Luister ook naar je moeder gevoel. Dit gevoel zegt het meest.

Bedankt Aneta voor jouw handige adviezen!

Ook Gene heeft deze fases gehad, maar ik kan het me niet meer zo goed herinneren omdat het alweer even geleden is. Soms zegt ie even Nee, maar dat is meer als ie aan het spelen is en niet weg wilt.

Bijzonder eigenlijk dat je dit soort dingen ook weer snel vergeet. Blij toe, want ik vind het heel eerlijk heel fijn dat de kinderen groter aan het worden zijn en dat je dit soort fases voorbij gaat.

Nu weet ik dat er nog een echte puberteit aan gaat komen, maar laat dat nog maar even een tijdje weg blijven 😉

Love

-x-

Iris

 

Share:

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.