Mijn Ayahuasca ervaring; spirituele inzichtelijke reis

Mijn Ayahuasca ervaring; spirituele inzichtelijke reis

Door angst laten leiden in het leven. Jezelf tegenhouden in wie je bent en wat je echt wilt.
Is dat aangeleerd gedrag of laat je je teveel leiden door de omgeving?
Door de Ayahuasca ceremonie die ik afgelopen zaterdag bijwoonde, werd hiermee heel veel duidelijk.

Ayahuasca is een leermeester, het echte werk erna moet je zelf doen. Maar het is een heel goed middel om inzichten te krijgen in alles in de wereld om je heen, maar ook vooral van jezelf.

Je krijgt een soort helikopterview. Je treedt eigenlijk even uit je lichaam, kunt jezelf en de wereld even goed observeren, zo kun je het het beste zien.

De reden waarom ik twijfels had dit te delen, is omdat veel mensen bang zijn van dit soort middelen. Ayahuasca wordt gemaakt van twee planten en komt uit Zuid-Amerika.

Het is een hallucinogene drank en dat woord kan bij mensen al een angst opwekken. Is het niet gevaarlijk en raak je er niet aan verslaafd of kun je in een trip raken?

Logisch dat je dit allemaal denkt, voor meer informatie kun je het beste googlen en filmpjes kijken. Ik ben ook niet over 1 nacht ijs gegaan.

Er is onderzoek naar gedaan en heb erover gelezen dat mensen die al jaren in therapie zitten door dit middel van veel klachten af zijn.

Er wordt gezegd dat Ayahuasca je roept wanneer je er klaar voor bent en dat was bij mij ook het geval. Ik hoorde er wat over van een vriendin, toen van mijn achternichtje die het gedaan had en erna van een vriend.

Ik voelde heel sterk dat ik het moest doen. Ook omdat ik al een lange tijd tegen dingen aan loop van mezelf en ik daar echt stappen in wil gaan maken.

Ik wil niet teveel op de theorieën in gaan, maar het gaan hebben over mijn ervaring ermee.
Alles is zo helder geworden.

– voorbereiding –

Alvorens je Ayahuasca gaat doen is het goed om 1 a 2 weken een dieet te volgen, te vasten. Het beste is om een soepdieet te volgen, maar je kunt je ook aan een dieet houden wat je ontvangt na aanmelding. Zo weet je precies wat je mag eten en wat niet.
Voor sommige mensen is dit best pittig, voor mij was het goed te doen. Ik ben wel wat afgevallen.

– De dag zelf –

Veroordelen
Ik was nooit zo bewust ervan dat ik snel oordeelde. Tenminste, ik wist het wel, maar werd hierdoor met mijn neus op de feiten gedrukt. Het begon al toen ik aankwam bij de ceremonie.

Ik ben er alleen heen gegaan, ik maakte bewust de keuze er alleen heen te gaan, omdat dat juist is wat ik wil. Sterk voelen door mijn eigen kracht.

Ik zag 3 vrouwen buiten staan die het gebouw in gingen en ik kreeg al allerlei gedachtes. Wat voor soort mensen zijn dat en wil ik wel met vreemde mensen in 1 ruimte mijn meest kwetsbaarste kanten laten zien? Van wat voor afkomst zijn hun en zou ik mij op mijn gemak gaan voelen? Iets wat ik dus vaker doe ik het dagelijks leven.

Weerstand
Vervolgens weerstand die ik altijd bood, daar kwam ik direct achter. Mijn eerste weerstand was al ’s ochtends dat ik twijfelde of ik wel moest gaan. Tijdens de ceremonie voelde ik ook vaak weerstand.

Voorbespreking
We begonnen de ceremonie eerst aan tafel met een voorbespreking van wat ayahuasca is, wat het jou kan brengen en hoe de dag eruit zou gaan zien.

Ik voelde die spanning en weerstand al tijdens deze voorbespreking omdat ik wist dat ik straks het drankje zou gaan opdrinken. Ik vond het eng, maar wist al dat dit dus ook een weerstand was.

De voorbespreking was heel gemoedelijk en stelde mij op mijn gemak. Iedereen ( totaal 5 deelnemers plus begeleiding ernaast) stelde zich aan elkaar voor en merkte al direct een klik en herkenningspunten met de andere mensen. Alsof het zo moest zijn.

Vervolgens trokken we allemaal 2 kaarten met teksten erop, waarna de begeleidster voorlas uit de boeken wat de kaarten betekende.
Ik trok “het kleine komt tot leven “en zweethut/zuiveren.

Ik dacht dat de kaart “het kleine komt tot leven” betekende dat ik terug zou gaan naar de kleine Iris, terug naar waar het allemaal begon. Maar het bleek te gaan over dat je klein moet beginnen en ik wist precies wat er bedoeld werd. Zaadjes planten en zien hoe die verder uit gaan komen.

Het zuiveren/zweethut snapte ik ook direct. Ik zou mezelf gaan zuiveren en dat gebeurde ook bleek achteraf, want heb overgegeven en dat voelde zo bevrijdend.

In eerste instantie vond ik dat vreselijk want ik vind overgeven vies en al helemaal met allerlei mensen om mij heen. Maar die sfeer die er heerste tijdens die ceremonie zorgde ervoor dat ik dit op een gegeven moment helemaal los liet.


Ayahuasca ceremonie
Na de kaarten begonnen we de ceremonie. Iedereen droeg witte kleding, we gingen in een kring zitten, hielden elkaars handen beet en openden de ceremonie rond het altaar.
We starten erna met het drankje drinken en dat vond ik best wel spannend.

Controle
Ik vond de eerste ronde niet vies, maar de tweede ronde wel en vond het moeilijk die controle los te laten en ook bood ik dus weerstand merkte ik in mijn lichaam en kreeg ik angsten. Er gingen allerlei gedachten door mij heen.

Je gaat erna liggen op een matras en laat het drankje zijn werk doen. Je kunt altijd om hulp vragen aan de begeleiding mocht er wat zijn of als je vragen hebt.

Omdat ik vaak mediteer kwam ik er al snel in en kreeg al veel te zien. Het fijne is dat als je je ogen sluit je erin gaat maar doe je je ogen open, dan ben je weer gewoon jezelf en kun je alles doen wat je wilt, zoals naar de wc gaan.

Alleen voel je je wel wat draaierig. Je kunt ook gaan lopen of dansen als je wilt.

Tijdens de ceremonie wordt er muziek gedraaid waar ik persoonlijk heel veel mee had! Zoals dit nummer van India Arie – I am light

https://youtu.be/ism8dBjxKvc

De natuur / jungle
In het begin merkte ik dat ik door middel van mijn ademhaling er beter in kwam. Ook door die ademhaling kon ik goed bij mezelf blijven, want doordat er mensen naast je liggen kun je daardoor ook afgeleid worden. Ik zei ook tegen mezelf dat ik liefde zond naar de mensen naast me maar dat ik me op mezelf wilde richten.

Ik zag al vrij snel de natuur en jungle. Ik zag leven en dood.
Door die inzichten begreep ik dat de natuur altijd door werkt.

Het beweegt en alles wat erin leeft heeft een reden en komt tot bloei. Maar ook doet de natuur zijn werk betreft geboren worden en weer overlijden. En dat er veel meer is dan dat wij hier zien.

We staan ver van de natuur af waardoor wij niet meer bezig zijn met dit soort dingen, maar mensen die in andere werelddelen wonen wel veel meer.

Mij werd duidelijk dat ik veel angsten heb om mensen te verliezen en door dit inzicht zag ik precies die pijn punten.

Dat je je over moet geven aan het leven, aan de natuur die zijn werk doet. Je kunt ertegen verzetten, maar wanneer je het echt snapt kun je hier beter mee om gaan.

Ik ben ook bang mensen kwijt te raken aan de dood, die ik lief heb en door dit inzicht was ik hiervan bewust. Ik analyseerde waarom ik bang ben om mensen kwijt te raken en daarbij kwam ik dan uit op dat ik het gevoel zou krijgen helemaal alleen te zijn.

En toen vroeg ik me af, is dat dan zo erg om alleen te zijn? En verder waarom het daarom zo belangrijk is om helemaal mezelf te worden zodat ik gelukkig ben met mezelf en niemand verder nodig zou moeten hebben.

Ogen
Een terugkomend thema waren ogen. Ik zag veel onderzoekende ogen die alles aan het bekijken en ontdekken waren. Ze keken naar boven, naar welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Tegelijkertijd kreeg ik ook inzicht dat ogen heel veel kunnen zeggen. Ze zeggen weleens dat ze de spiegel van de ziel zijn en dat heb ik ook gezien.

Mijn kids / ontdekkingsreizigers
Mijn kinderen zag ik ook met grote blauwe ogen kijken en van alles ontdekken in de natuur, ze keken naar vlinders en andere dieren vol verwondering. Daardoor wist ik dat ik meer met hun de natuur in moet gaan en met hun mee moet gaan om meer te laten ontdekken.

Ik noem hun nu ook mijn ontdekkingsreizigers. Zo mooi was het om te zien hoe vol verwondering ze aan het kijken waren. Dat gaf een geluksgevoel.

Mijn eigen ogen staan nu ook anders nadat ik deze ceremonie heb gedaan. Je zou het bijv voor jezelf eens kunnen testen door oudere foto’s terug te kijken en recente foto’s. Zie jij dan verschil?

Aan ogen kun je zoveel aflezen, blijdschap, verdriet, depressie, ontrouw, onzekerheid, boosheid, agressie, ontdekking, maar ook dat het leven eruit is.

Irritatie
Wanneer je ayahuasca drinkt gaan al je zintuigen beter werken. Ik hoorde alles veel beter. Zo waren er mensen naast me aan het fluisteren en dit hoorde ik alsof diegene het tegen mij had.

Tijdens de ceremonie gingen sommige vrouwen ook dansen en eerst irriteerde en veroordeelde ik dat, maar erna liet ik het los en deed ik zelf een beetje mee. Want waarom is het raar als mensen gaan dansen en zich los kunnen laten gaan eigenlijk?

Geluiden
Ook hoor je geluiden van buitenaf veel beter. Deze geluiden zorgde er weer voor dat ik ook weer inzichten kreeg. Ik nam die geluiden weer mee in mijn reis.

Zo hoorde ik o.a. heel duidelijk vliegtuigen boven mij en probeerde te ontdekken waarom ik vliegangst heb. Maar ook ging ik een vliegtuig in in mijn reis letterlijk en figuurlijk.

Relaties
Ook kreeg ik inzichten in relaties.

Het belangrijkste is dat je helemaal jezelf bent en gelukkig met jezelf. Als iemand een aanvulling is, is het goed, maar het moet niet een deel van jezelf worden of een allesbepalende factor.
Wordt het een deel van jezelf en je verliest het, dan verlies je dus ook jezelf.

Ga je iemand als een bezit van jou behandelen, dan werkt dit averechts.

Doen waar je je goed bij voelt en niet meten aan wat de rest van de wereld doet, wanneer die een relatie aan gaat.

Vrijheid

Ik zag ook het vrijheidsbeeld een paar keer. Eerst dacht ik dat het te maken had met mijn reis naar New York of dat ik weer naar New York ga, maar het was symbolisch. Het belangrijk vinden van mijn vrijheid.

Eten
Ook heb ik mensen gezien met overgewicht en gezien wat slecht eten met mensen kan doen. Hoe ze eraan onder door kunnen gaan wanneer ze slecht eten.
Ik was er al van bewust, maar door deze inzichten nog veel meer.

Het is allemaal goed / alles komt zoals het komt
Ik zie nu in hoe alles al vast staat en dat alles goed is zoals het is. Alles heeft een reden en wanneer je je krampachtig gaat gedragen, krijg je alleen maar meer levenslessen omdat je moet leren.

Wanneer je meer gaat loslaten en accepteren zul je veel meer plezier hebben in het leven maar ook zul je minder obstakels tegenkomen omdat je goed met situaties omgaat in plaats van ertegen verzetten.

Door deze ervaring geloof ik zelfs in vorige levens en dat hoe sneller je leert hoe minder vaak je terug komt om te moeten leren in een ander leven.

Loslaten
Heel lang voelde ik mij in een soort keurslijf zitten die soms een klein stukje opende, maar vaak helemaal vast zat waardoor ik niks meer deed of durfde.

Door deze ervaring voel ik mij weer leven, dat ik er mag zijn, dat ik mij niet hoef te schamen en dat ik losser mag worden.
Niet alles raar vinden of bang zijn om mezelf te laten zien.

Ik ben er nog lang niet, maar dit is wel een eerste stap en sta er zeker voor open om nog een keer te gaan. Het schijnt dat het iedere keer anders is wat je ervaart.

Het fijne hieraan vind ik dat het allemaal je eigen ervaringen zijn en niet dat iemand anders het aan je vertelt zoals bijv een toekomstvoorspelling.

Heb je interesse in deze ervaring, stuur dan even een berichtje, dan kan ik de naam doorgeven bij welke organisatie ik dit heb gedaan.

Love,

-x-

Iris

 

Share:

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.