Yoga meditatie retreat vakantie Portugal

Yoga meditatie retreat vakantie Portugal

Vorig jaar ben ik een week op Yin yoga retreat vakantie geweest in Portugal met Happy soul travel.
Op deze vakantie kennisgemaakt met meditatie en yoga. “Een van de mooiste cadeaus die je jezelf kunt geven”.

Als ouders zijnde is dit een mooi cadeau om helemaal tot jezelf te komen. Maar dit geldt natuurlijk voor iedereen.

Wanneer je papa of mama wordt, verandert heel jouw leven. Je bent ineens verantwoordelijk voor een klein wezentje dat je op de wereld hebt gezet. En natuurlijk wil je hier alle liefde en toewijding aan geven.

Maar het kan ook goed zijn om tot jezelf te komen, om erna weer een goede papa of mama te zijn.
Dit kan ook door een hele dag voor jezelf in te plannen natuurlijk. Pak het klein aan, dit werkt ook al heel goed.

Vorig jaar was een jaar met veel veranderingen en toen ik geattendeerd werd, dacht ik: “dit moet ik doen en nu meteen, anders doe ik het misschien nooit meer ‘.

Alleen, maar toch niet helemaal
Het fijne aan deze Yin yoga retreat vond ik het alleen op vakantie gaan, omdat je op deze manier helemaal aan jezelf werkt en geen rekening hoeft te houding met anderen.

Wel is er een samengesteld programma en een groep mensen uit verschillende landen die ook hieraan deelnemen, je bent dus niet helemaal alleen.

Ik boekte deze vakantie via Happysoultravel
Zij hebben mij goed geholpen, de dames van Happysoultravel.

Voor mij was het best last minute dat ik deze vakantie boekte, maar ik werd heel goed voorzien van informatie, zelfs buiten kantoortijden.

The jewel of yoga
Uiteindelijk koos ik ervoor om naar Portugal te gaan ( niet al te ver weg van mijn kinderen, qua gevoel) en ik kwam terecht bij The jewel of yoga.

De retreat Yin yoga was bij Jenny & Igor, een mooi stel met een dochtertje. Zij wonen zelf in de Algarve en hebben veel levenservaring.

Zij hebben mij enorm geïnspireerd op het gebied van yoga en meditatie. Wat mij heel erg bijgebleven is dat geluk in jezelf zit en je niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn.

Geluk
Zo noemden zij voorbeelden dat ze in een huis hebben gewoond, maar ook in een camper, veel geld hebben gehad, maar ook weinig geld en maar net rondkwamen.

En in welke situatie ze zich ook bevonden, geluk daarin vinden ( materialisme) staat hier los van. Dit zit in jezelf en dit kun je door middel van yoga en meditatie uit jezelf halen.

Verschil yoga en meditatie
Igor leerde ons dat yoga iets is dat je kunt leren en dat meditatie iets is wat je doet. Dit kun je niet oefenen.
Bij meditatie ga je zitten en dan komen er bijv. emoties of gedachtes boven.

Zelf vind ik meditatie nog mooier, omdat ik merk dat er soms beelden naar boven komen, het lijken wel een soort boodschappen. Klinkt heel zweverig, maar ik ervaar het alleen maar als een verrijking.

Yoga is ook mooi, omdat je ook bezig bent met meditatie, maar dan in de vorm van beweging.

Ook leer je in bepaalde posities te zitten en om te gaan met bepaalde pijn die je op dat moment ervaart in jouw lichaam.

Door er met jouw aandacht en ademhaling naartoe te gaan, kun je hier beter mee om gaan. Die pijn kan ook op geestelijk vlak zijn.

Niet te snel oordelen
Ook is mij een verhaal bijgebleven van Igor, die vertelde dat hij een yogales gaf, waarbij er een vrouw was die bijna niks zei en overkwam alsof ze uit de hoogte deed en arrogant was.

Tot op het moment dat zij haar verhaal deed en het bleek dat zij heel haar gezin was kwijtgeraakt tijdens de Tsunami en zij de enige overlevende was.

Dit deed mij realiseren dat je nooit mensen kunt beoordelen vanaf een afstand. “Everyone’s fighting a battle you know nothing about”.

Daarom oordeel niet te snel over anderen en dat is ook een les voor mij geweest om dat niet meer te doen.

Zweverig?
Yoga/meditatie kan bestempeld worden als iets zweverigs, maar dat is maar net welke draai je er zelf aan geeft. Het wordt tegenwoordig veel meer gedaan en zelfs binnen bedrijven/organisaties.

Zelf denk ik dat het ervoor kan zorgen dat er minder ziekteverzuim is, wanneer werkgevers hun werknemers meer ruimte geven om dit soort dingen te doen. Hierdoor vermindert de werkdruk en kunnen werknemers
beter presteren, win win toch?
Programma Yin retreats:
08:00 begeleidde meditatie
09:00 yoga
10:30 ontbijt
11:15 dhamma talk (1 uur)
14:00 lunch
18:00 yoga & dhamma talk
19:45 diner
21:00 meditatie

Eigen tijd
Wanneer je eigen tijd hebt, kun je relaxen bij je eigen kamer in een hangmat, bij het zwembad of lekker van de natuur genieten.

Op loopafstand is er een strand en een klein stadje waar je met de taxi naartoe kunt. Ook kun je helpen groenten uit de tuin te halen.

Biologische voeding
Tijdens deze retreat verblijf je in Casa Vale de Lama eco resort. Al het eten werd verbouwd op eigen grond en je eet geen vlees. Ik dacht dat ik daar moeite mee zou hebben, maar ik heb vlees totaal niet gemist.

Ik voelde mij juist heel goed, door het verse eten wat ik kreeg.
En daardoor word je bewust van hoe goed je je kunt voelen door goed vers eten.

Detoxen
Je gaat echt detoxen, zowel op het gebied van eten, als weinig tot geen telefoon gebruik.

Dit werkt heel goed, want ik merk hoe onrustig ik kan worden van het gebruik van mijn telefoon.

Nog steeds merk ik dat het verslavend werkt, het gebruik van een telefoon, maar ik ben mij er veel bewuster van geworden.

Ook thuis kijk ik weinig tv en lees ik liever ’s avonds een boek of ga ik mediteren/yoga doen of de natuur in.

Soms word ik hierin belemmerd door het feit dat ik single mom ben en ’s avonds bijvoorbeeld niet naar buiten kan, maar ik probeer te doen wat ik kan om toch die rust te vinden.

Wat heeft deze vakantie mij gebracht?
Zoals ik eerder heb verteld ben ik een HSP (high sensitive person) Ik schreef al eerder een blog over HSP en opvoeding

HSP is ook een extra kracht. Je voelt meer aan, kan out of the box denken, ziet kansen, oog voor details en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Wanneer je dit goed weet toe te passen, bereik je heel veel.

Ernaast voel ik dus veel meer, prikkels komen meer binnen en die worden bijna niet gefilterd. Ik mis eigenlijk een stukje in mijn hersenen, waardoor ik alles anders ervaar.

Door yoga en meditatie te doen kan ik beter met deze prikkels omgaan, waardoor ik meer rust ervaar.

Mij persoonlijk heeft het de liefde voor meditatie en yoga gebracht. Zelf doe ik vaker meditatie, maar ik vind yoga ook heel fijn en wissel dit met elkaar af.

Ik doe dit ’s avonds thuis op een yogamat. Ik volg op dit moment geen lessen, omdat ik op deze vakantie geleerd heb welke technieken ik kan gebruiken en ernaast vind ik het alleen doen altijd het fijnst.

Je kunt het doen zoals jij het wilt en daar voel ik mij altijd het prettigst bij.

Ernaast leer ik door naar binnen te keren meer naar mijn eigen gevoelens te luisteren.

Ook ben ik een stuk rustiger hierdoor. Wanneer ik ergens mee zit, ga ik mediteren en komen er soms emoties boven.

In het hier en nu leven en bewust zijn van wat je doet en ademhaling hierbij gebruiken is ook erg fijn.

Of ik kan met een helikopterview naar mijn probleem kijken vanuit verschillende perspectieven, waardoor dit ook weer rust geeft.

Zelf denk ik dat als meer mensen yoga en meditatie gaan doen zich veel gelukkiger gaan voelen en er zelfs meer vrede is in de wereld.

Wat kan het jou brengen?
Meer rust in een hectisch leven, waarin veel MOET. En zie het niet als iets zweverigs, maar echt als een moment helemaal voor jezelf.
Wie kan deze qualitytime nou niet gebruiken?

Ook voor kinderen
Wat ook heel leuk is, is om yoga met je kinderen te doen. Ik merk dat Nayeli daar nog te onrustig voor is, maar met Gene probeer ik het af en toe al te doen.

Ik ben benieuwd of jullie yoga/meditatie doen en wat jullie ervaring daarmee is en zou jij de stap durven wagen dit cadeau aan jezelf te doen en op yoga/meditatie vakantie te gaan?

Liefs,

Iris -x-

Share:

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.