Loslaten

Hoe kun je loslaten wat geen toegevoegde waarde meer voor jou heeft?
Of het nu angsten zijn, vervelende ervaringen of een hoge lat die je voor jezelf stelt.
Of het op gebied is van je kinderen of bij jezelf, het is een kwestie van uitproberen hoe dit voor jou werkt. En soms is het ook onbewust en merk je pas later dat er sprake is van het niet kunnen loslaten.

Loslaten
Weer even een diepgaande blog.
Het loslaten zegt het al, je laat het los.
Maar is dat wel zo gemakkelijk?

Sommige patronen zijn er diep ingeslepen.
Vaak gaat het bij die diepe situaties om vervelende ervaringen van vroeger of recentelijk. En loslaten is niet iets wat je zomaar even doet.

Het begint vaak bij het herkennen/bewustwoorden, vervolgens onderzoek doen hoe je kunt loslaten, het accepteren en als laatste loslaten.

Grote en kleine dingen
Loslaten kunnen grote dingen zijn, soort trauma´s of vervelende ervaringen, maar het kunnen ook kleine dingen zijn.

Als voorbeeld je gaat naar een feestje en weet niet wat je aan moet trekken. Op zich is daar niks mee, maar wel als je er een groot ding van maakt en dat het meer erop lijkt dat je jezelf niet kunt accepteren wie je bent. Of het gevoel hebt dat je jezelf niet voldoende waard vindt en bang bent wat anderen van jou vinden.

Analyseren
Over kleding gesproken, dit kan ook symbool staan voor hoe je je voelt. Kleding kopen en er mooi uitzien kan heel leuk zijn, maar als het een soort verslaving wordt en dat het een soort leegte op vult voor jezelf dan kan het goed zijn hierover na te denken.

Waarom koop ik zoveel kleding en heb ik dat allemaal nodig om mezelf leuk te vinden of dat anderen jou leuk vinden.
Dit alles heeft dus ook met loslaten te maken.

Er zijn zoveel voorbeelden op te noemen van loslaten. Ik noemde maar even een voorbeeld van kleding kopen en niet weten wat je aan moet naar een feestje, maar er zijn talloze dingen op te noemen.

En ik denk dat veel mensen hiermee kampen. Bewust, maar misschien ook onbewust.

Omgevingsfactoren
Waarom moeten we van alles van onszelf? Altijd aan een perfect plaatje voldoen en wat is dat plaatje dan eigenlijk? Ik denk dat veel mensen in het Westen hier het meest mee dealen.

Het is een snelle wereld, waar alles samenhangt met tijd, geld, macht, status.
Maar de vraag is word je daar echt gelukkig van? En is het dus tijd om wat meer los te laten en niet te lang stil te staan of het wel of niet goed is wat je doet.

Loslaten baby fase
Zo een voorbeeld van mij als moeder. Ik merk dat ik het er soms moeilijk mee heb dat Gene en Nayeli groter worden. Ik ben uit de baby spullen en heb de laatste tijd best veel weggegeven aan mensen uit mijn omgeving die zwanger zijn/waren.

En dan is dat besef er ineens dat je afscheid gaat nemen van de babykleertjes en spulletjes. Ik merkte aan mezelf dat het dan moeilijk is los te laten.

Gewoonweg te denken: “het is goed zo en je maakt er andere mensen uit jouw omgeving weer blij mee”.

Navelstreng – doorknip – moment
En nog een ander voorbeeld, met mijn zoontje, die gaat morgen voor het eerst op schoolreis en dat is ook weer een stukje loslaten. Weer een navelstreng – doorknip – moment.

Weer even een momentje van besef dat ie voor het eerst ergens verder weg heen gaat zonder zijn ouders of familie. En zou het allemaal goed gaan en houden ze hem goed in de gaten etc etc.

Als ik dit voorheen bij andere moeders las dat hun kind voor het eerst op schoolreis kon ik me niet voorstellen dat dit een soort big thing was, maar nu dus wel.

Hoe kun je loslaten?

  • oefenen; blijven oefenen en het gewoon doen ipv erover denken en toch krampachtig blijven vasthouden. En toetsen hoe het voelt als je losgelaten hebt. Voelde het goed of vond je het alsnog moeilijk en wat vond je moeilijk en waarom?
  • yoga/meditatie; moment pakken om helemaal naar binnen te keren en te richten op wat je voelt en emoties te uiten. Hierdoor kun je een helicopterview krijgen van het probleem. Je ziet het probleem dan van meerdere kanten en staat stil bij wat het met je doet.
  • sporten; je maakt een stofje aan tijdens het sporten waardoor je je beter en sterker voelt en daardoor kun je sommige situaties ook loslaten omdat je je op dat moment beter voelt zowel mentaal als fysiek
  • het geloof; sommigen vinden heel sterk hun kracht in het geloof en putten daar zoveel kracht uit, waardoor ze ook loslaten wat is of geweest is en vertrouwen op de kracht van god om verder te gaan
  • praten met anderen; soms is het gewoonweg fijn om erover te kunnen praten met iemand anders. Op die manier krijg je soms andere inzichten of om even jouw hart te luchten, kan ook bevrijdend voelen
  • opschrijven; van je afschrijven is ook een goede optie. Schrijf op waar je tegen aanloopt, wat het voor emoties met zich meebrengt, waarom je het zo voelt en wat je eraan zou kunnen doen. En als je het hebt getest om een keer los te laten, opschrijven hoe je je daarbij voelde en of het echt zo eng was als het in eerste instantie leek
  • neem tijd voor jezelf of ga op vakantie. Soms is het goed even helemaal weg te gaan uit een situatie. Als je bijv thuis blijft zitten, kun je over een situatie blijven malen. Het kan dan goed zijn even weg te gaan, de natuur in of iets doen voor jezelf waardoor je positieve energie krijgt. Op vakantie gaan, kan ook wonderen verrichten. Zo ben ik vorig jaar april op yoga/meditatie vakantie geweest in Portugal en denk daar nog steeds aan terug hoeveel die vakantie voor mij heeft veranderd. Dit zijn een van de mooiste cadeaus die je aan jezelf kunt doen en waar je altijd aan terug blijft denken. Het liefst alleen op vakantie omdat je dan echt helemaal tot jezelf komt.
  • Accepteren en vertrouwen hebben dat het goed komt op het juiste moment. Het klinkt heel makkelijk maar soms moet je de situatie gewoon leren accepteren. Het kan tijd nodig hebben, maar tijd heelt wonden zeggen ze weleens en dat is ook zo. Ook al is het soms niet leuk, maar er doorheen gaan, is dan het beste. Misschien valt het dan achteraf best mee. Tot zover loslaten. Vrijdag wordt er in een blog bekend gemaakt wie de nieuwe gastbloggers zijn, zo leuk!! Ben heel blij met alle leuke en lieve reacties!

Liefs,

 

Iris

-x-

Share:

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.