Batik haarbanden – LARAS & Bunnibow

Batik haarbanden – LARAS & Bunnibow

Vrijdagavond plaatste ik in mijn Insta stories een foto van de te gekke Bunga haarband die LARAS ism Bunnibow maakte.

De reden waarom ik dit zo´n leuk initiatief vind is omdat je een stukje roots in het straatbeeld terug ziet door middel van deze batik haarbanden en ernaast verwerkt in nog meer producten.

Een andere leuke creatie is een make up tasje en laat het nu net bijna Moederdag zijn! Maar er is nog veel meer…

LARAS & Indoness
De eigenaresse van LARAS, heeft naast haar indonesische textielen bedrijfje ook een eigen indo lifestyle blog, genaamd Indoness waar zij alles deelt wat met het indo zijn te maken heeft. Ik volg haar al een tijdje met veel plezier.

[ interview Lara]

Wie is Lara?
Ik ben Lara Peeters, 31 jaar, wonend in Rotterdam, samen met Chris. We kijken uit over de hele stad, ik kan daar elke dag weer van genieten.

Mijn moeder is Indonesisch en mijn vader is Nederlands. Mijn ouders hebben mij altijd geïnspireerd en zo ook voor mijn bedrijf LARAS, waarmee ik zorg dat er meer batik en ikat in het straatbeeld komt. Als een ode aan de makers van de stoffen en het ‘Indo-zijn’.

Daarnaast heb ik 9 jaar met plezier bij de Consumentenbond gewerkt, waar ik social media heb opgezet, verantwoordelijk was voor social media en leiding gaf aan het team social media. Deze maand heb ik de knoop doorgehakt om mijn hart te gaan volgen.

Hoewel ik het altijd naar mijn zin heb gehad bij de Consumentenbond, merk ik dat het niet meer past bij wie ik nu ben. Het belangrijkste wat ik mee wil nemen op mijn pad is mezelf en anderen inspireren. Met dat in mijn achterhoofd ga ik nu verder, alles ligt nu open.

Hoe ben je op het idee gekomen om LARAS te starten?
Vanaf mijn 25e ben ik meer onderzoek gaan doen naar mijn Indonesische en Nederlandse roots. Ik wilde zo graag daar iets mee doen, als ode aan mijn achtergrond.

Daarnaast had ik sterk de behoefte aan het laten zien dat ik Indo ben zonder het op mijn voorhoofd te plakken. Van jongs af aan ben ik altijd al omringd geweest met de Indonesische stoffen Batik, Ikat en Songket. En ik kwam er zelfs achter dat de oma van mijn moeder prachtige Batik maakte.

Hoe meer onderzoek ik deed naar de stoffen hoe meer respect ik kreeg voor de makers.
Voor mij was dit 1 + 1 = 2, als ode aan de makers en het ‘Indo-zijn’ startte ik LARAS. Zo promoot ik de stoffen en hebben mensen zoals ik een manier om te laten zien dat ze Indo zijn of dat ze iets met Indonesie hebben. Met LARAS behoud ik de stoffen op een moderne manier, op mijn eigen manier.

En hoe op het idee voor Indoness?
Indoness.nl bestond eigenlijk altijd al. Al vanaf het begin dat ik meer onderzoek deed naar mijn roots. Alleen nu schrijf ik al mijn ontdekkingen op en deel ik het met anderen.

Ik miste dit zo tijdens het begin van mijn onderzoeksfase, een plek waar je terecht kon op een laagdrempelige manier en het draait om de herkenning en de mooiheid van de cultuur.

Waar je leest over andere Indo’s van onze generatie en hoe die met het Indo-zijn omgaan, lekkere restaurants en recepten en leuke, interessante evenementen.

Hoe is de samenwerking ontstaan tussen jou en Bunnibow?
Ik kwam toevallig (toeval bestaat niet :)) op het Facebookaccount van Bunnibow, en dacht hoe tof is dat; een diadeem met batik! Gelukkig dacht Marieke van Bunnibow daar ook zo over.

Ik geloof erin dat als je samenwerkt, je meer bereikt. En daarnaast is het veel leuker om samen te werken. Ik kies altijd makers die toffe dingen maken die ik graag zelf wil dragen. En die het met hun hart maken, die makers wil ik met liefde een podium geven.

Zijn er nog andere samenwerkingen die er aan staan te komen en zo ja welke?
Met Ellen van Studio LL had ik al een samenwerking voor de babyschoentjes, maar we hebben nu ook leer + batik make-up tassen.
En daarnaast komt er nog een samenwerking aan in mei/ juni 😉
En ik sta verder altijd open voor nieuwe samenwerkingen die in lijn zijn met LARAS en de gedachte erachter.

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt in jouw leven?
Het leukste is het ontmoeten van mensen en de verbondenheid voelen. Zowel met alle makers van de producten, de makers van de stoffen,  als de mensen die mijn producten kopen. Dit geldt niet alleen voor LARAS en Indoness.nl maar eigenlijk voor elke dag. Het geeft mij zoveel energie en inspiratie.

Wat zijn dromen die nog verwezenlijkt mogen worden op privégebied en wat op zakelijk gebied?
Nu ik mijn vaste baan heb opgezegd, staat alles open. Mijn droom is een fysieke plek creëren waar ik mezelf en anderen kan inspireren. In welke vorm dat is, zal straks blijken. Daar ga ik de komende tijd mee aan de slag.

Wat betekent het Indo zijn / Indonesie voor jou?
Het Indo-zijn betekent voor mij verbondenheid. Ik voel het als mijn taak vanuit mijn roots om er iets mee te doen. Om anderen te inspireren en de cultuur te behouden op een moderne manier, mijn eigen manier.

Welk indonesisch restaurant vond jij tot nu toe het lekkerst waar je gegeten hebt? Oftewel heb je nog tips voor ons, voor lekker eten?
Oeh, er zijn zoveel lekkere restaurants en toko’s. Laatst was ik bij Seleraku in Den Haag, dat was wel echt enak! De saté van Bas Aartsen (Indosnacks) vind ik zo lekker! Lekker van die kleine stukjes en goed gegrild. Voor de rest kun je het beste de Instagram van Indoness.nl in de gaten houden, daar deel ik al mijn tips.

Welke ondernemer inspireert jou het meest?
Amber van thesocialgoodgirl inspireert mij het meest. Ik ken haar nog van toen ze bij een webshop voor fairtrade producten werkte, daar had ik mijn producten staan.

Naast dat ik vanuit mijn social expertise respect heb voor haar – ik ben net zoals haar van ‘cut the crap’ omdat er zoveel bla bla wordt verteld over social media door ‘guru’s’ waar mensen duizenden euro’s voor vragen.

Maar het belangrijkste wat mij inspireert als ondernemer aan haar is; oprechtheid. Ik vind oprechtheid zo belangrijk, zonder oprechtheid is er geen verbondenheid. En dat doet zij heel goed.

Welke instagram accounts volg jij graag en waarom?
Het liefst volg en kijk ik naar accounts van andere Indo’s zoals ik. Niet alleen omdat het mijn core doelgroep is, maar ook omdat ik me met hun verbonden voel. Ik herken de dingen waar zij tegenaan lopen of wat zij delen (Indo food :)).

Met veel van de mensen die ik volg heb ik ook een hechtere band mee en kom ik ook wel eens tegen. Op een of andere manier hebben we dan het idee dat we elkaar al jaren kennen en kletsen dan uren met elkaar over het Indo-zijn. Hoe mooi is dat!

Bedankt Lara voor dit interview en jouw openheid. Succes met jouw prachtige ondernemingen, gaat helemaal goedkomen. That’s for sure!

[ Personal]

Indo’s
De Indo´s in Nederland worden minder. Veel wordt gemixed met andere afkomsten waardoor er niet zo veel indo´s meer zijn.
Het gevoel van indo zijn en alles wat met Indonesie te maken heeft is iets wat je alleen kunt voelen als je indo bent.

Wat betekent het Indo zijn voor mij?
[Iris]  Mijn vader komt uit Indonesië (vanaf 5 jaar in NL), maar heeft Nederlands bloed in zich, vandaar dat zij als gezin van 7 naar Nederland moesten.

Er werd besloten in Indonesië dat als je Nederlands bloed had je niet meer in het land mocht blijven.

Daar stonden ze dan op Schiphol in hun zomerkleren terwijl het winter was.
Geen geld, geen baan, geen huis. Daar kun je beter maar niet te lang bij stilstaan.

Persoonlijk heb ik een hunkering naar alles wat met Indonesië te maken heeft en zeker nu ik ouder word.

Vroeger ook hoor, want ik had Indische – Molukse vriendinnen en vond Indische – Molukse jongens altijd leuk. Ik denk omdat ik zocht naar die roots.

Toen mijn oma nog leefde waren wij als familie een stuk closer, altijd lekker eten en veel meer bij elkaar. Maar dat verwaterde toen zij overleed, wat ik persoonlijk erg jammer vind en mis.

Mijn vader is al gemixed qua bloed en ik heb een Nederlandse moeder, dus ik ben zelfs nog minder dan halfbloed, maar toch merk ik dat het identiteitsproblemen geeft. Want wat ben je nou? Ik voel me ook niet helemaal Nederlands.

Daarom zo leuk dit initatief van Lara om dit terug te laten zien in het straatbeeld en te bloggen over alles wat met het Indo zijn te maken heeft. Ik begrijp dus helemaal wat ze met haar bedrijf wilt bereiken.

Bunnibow & LARAS batik haarbanden
Dus zoek je nog zo’n leuke haarband voor jouw dochtertje of voor jezelf?
Neem eens een kijkje op de instagrams van LARAS & Bunnibow want ze gaan heel snel!

Vanaf 2 jaar te dragen
Meisjes vanaf 2 jaar passen deze al. Zo kan mijn dochtertje het ook dragen.
Het loopt goed met deze bunnibows en ze zijn er in verschillende soorten prints.

En het leuke ervan is dat je ze met strik kunt dragen maar ook naar beneden.
Ze dragen ook heel fijn omdat je ze kunt buigen ipv knopen.

En ernaast verkopen beide ook andere producten, dus neem gauw een kijkje! Zeker de moeite waard.
Succes dames met jullie ondernemingen!

Share:

5 Reacties

  1. 24 april 2018 / 9:08 pm

    Jeetje! Wat superleuk om te lezen! En heel lief dat je op deze manier iets over ons wil vertellen! Dankjewel daarvoor! ❤️

  2. Carmen
    23 september 2018 / 1:35 pm

    Mooie verhalen! Dank jullie wel voor het inspirerende nalatenschap. Keep up…🌱

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.