Zindelijk worden van jouw kindje, hoe doe je dat?

Zindelijk worden van jouw kindje, hoe doe je dat?

Eerder heb ik er al een blog over geschreven, over het zindelijk worden van jouw kindje.
G. was net voor zijn derde zindelijk, dus wat dacht deze mama: ” dat moet sneller kunnen met de tweede ”
Zindelijk worden/ maken
Je hoort er verschillende verhalen en meningen over.
Over het zindelijk worden of maken van kinderen.

Ik kan alleen uit mijn ervaring spreken en dat is dat G. in de kerstvakantie toendertijd overdag zindelijk is geworden door een tip die ik kreeg.

Natuurlijk ging dat met vallen en opstaan, net zoals dat altijd zo gaat als je pas ergens mee begint.

Te groot voor luiers?
“de drang” van zindelijkheid kwam toen N. geboren was. Ik vond G. ineens te groot voor luiers.

Stom eigenlijk, want zo oud was hij helemaal niet, maar kwam door de komst van een tweede kindje erachteraan dat je er dan ineens zo naar gaat kijken.

Bewustwoording
Deze tip kreeg ik van een oud klasgenootje van mij.
Zij gaf aan dat haar man en zij 2 weken vrij hadden genomen in de kerstvakantie om haar zoontje zindelijk te maken.

Wij startten ook in de kerstvakantie en ik merkte direct toen we hiermee startte dat G. heel bewust werd als hij moest poepen of plassen.

Hoe doe je dat, ” zindelijk maken” ?
Wat ik al vertelde, zijn er vaak veel meningen over.
Zo is daar een van dat kinderen er zelf aan toe moeten zijn.
Dit klopt, maar je kan hun best een handje helpen.

Natuurlijk moet je niet met baby van een paar maanden dit experiment gaan doen, maar ik denk wel dat zodra je merkt aan je kindje dat die jou goed begrijpt, dat je er dan al mee kan starten.

Je kunt altijd stoppen
En wat het ook is, is dat je altijd ermee kan stoppen. Dus wie niet waagt, die niet wint.

Hoe deed ik dat zindelijk maken?
Ik liet Gene 2 weken lang iedere dag als hij thuis was zonder onderbroek/luier etc lopen. Zodat als hij moest plassen dat ie dan voelt wat er gebeurd en dat werkte! Hou wel een dweil in de aanslag 😉

In het begin vond ik het raar om je kindje zonder luier of onderbroek door het huis te laten lopen, maar het werkte echt! En na 1/2 dagen liet ik hem al gelijk zonder luier mee naar buiten gaan.

Met poepen ging het wel wat moeilijker, omdat hij die aandrang niet goed voelde. Soms was hij dan net te laat en vaak was hij ook bang om te moeten poepen. In de tijd dat ik hem 2 weken zo liet rondlopen in huis, heeft hij geen ene keer zijn poep laten lopen ( sorry beetje vieze praatjes allemaal).

Het duurde bij hem wat langer, voordat hij goed aangaf dat ie een grote boodschap moest doen en het gebeurde in het begin nog geregeld dat ie het in zijn broek deed. Maar goed die ongelukjes horen er gewoon bij.

Spannend / nieuwe fase
Het is voor ouders vaak heel spannend en ook een angst.
Zo had ik die angst ook lang, dat ik dacht ohnee als hij maar niet in zijn broek plast of poept als ik ergens heen ga met hem. En ook ’s nachts vooral, dat ik dan bang was dat heel zijn bed nat zou zijn.

‘ s nachts zindelijk
Met het ’s nachts zindelijk maken, ben ik ook vrij snel gestart. Niet gelijk, want ik wilde het niet te snel allemaal doen. Maar ik hoorde ook van anderen dat als je het doet, je het beste gelijk helemaal kunt doen, want zo leren ze het nog beter.
Dus een speciale matrasbeschermer gehaald, bij het Kruidvat en wat handdoeken en vuilniszakken op zijn bed en al heel snel was hij ook ’s nachts zindelijk.

Beval mat / kraampakket
Je kunt trouwens ook beval matjes gebruiken. Vaak krijg je die in een kraampakket en als je niet thuis bevalt heb je die beval matjes voor niks, dus is dit ook nog een goede manier om ze te gebruiken.

Gewoon doen
Als je weggaat met je kindje zonder luier, ben je vaak bang dat ie het in zijn broek doet ( dat had ik tenminste), maar daarvan leren ze juist heel veel. Dus het is gewoon doen, doen, doen.

Net voor derde jaar helemaal zindelijk
G. was 1 maand voordat hij 3 werd helemaal zindelijk, overdag en ’s nachts.
Zoals ik al vertelde dacht ik: “dat kan misschien met de tweede nog sneller ;-)”
Vandaar dat ik een jaar eerder ben gestart met de tweede.

Verschil jongens en meisjes
Er zit een verschil in jongens en meisjes ook qua zindelijkheid.
Bij ons was het meisje sneller dan de jongen en ik hoor dat vaker.

Nadat we dit “experiment” bij N. weer deden merkte ik na een paar dagen al direct verschil.
We gingen naar een speelparadijs en nam haar gewoon zonder luier. Ze had inderdaad geplast, maar goed daar leert ze juist weer van.
Als ouder zijnde is het even doorzetten, maar uiteindelijk werpt het zijn vruchten af.

Aangeven
Thuis gaf ze al vrij snel aan als ze moest plassen en met een grote boodschap ook. Dit ging heel anders bij ons zoontje, wat ik vertelde, dus je kunt hierin verschil merken.

Beloningssysteem / stickers
Het belonen door middel van stickers werkt bij beide erg goed! G, had na een aantal maanden even een terugval ( wat vaker voorkomt) maar we waren toen ook niet zo frequent met stickers plakken. Toen we dat weer deden, ging het weer goed.

Potje en toilet verkleiner
Wij kochten een potje en toilet verkleiner. Beide kindjes hebben weinig gebruik gemaakt van het potje en wilde al snel op het toilet met de verkleiner.

Gewoon proberen
Dus ouders die twijfelen of angst hebben, gewoon gaan doen!

Plan het in een vakantie
En probeer het zo te plannen in een vakantie of wanneer je weet dat je een aantal dagen achter elkaar kunt oefenen en je hoofd er even vrij voor hebt.

Het scheelt een hoop in de portemonnee 😉 Dat heb ik zelf ondervonden.
Voorheen was ik eraan gewend hoeveel er op ging aan 2 kinderen tegelijkertijd in de luiers en nu hield ik ineens geld over.

En net als met alles is het gewoon een kwestie van doen en uitproberen.
Wij hebben ook echt weleens in een dierentuin op de wc gestaan om zijn onderbroek uit te wassen. Maar zie het gewoon als een proces waar je even door heen moet.

Kleuters nog niet zindelijk
Ik lees dat meer kleuters op de kleuterschool als ze net 4 zijn nog niet zindelijk zijn, terwijl het eigenlijk verplicht is op de kleuterschool.

Dus toen ik dat las, zette mij dat wel aan het denken dat ik er toch mee wilde beginnen en niet dan in de stress te komen voordat hij naar school zou gaan.

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben en voor degene die willen gaan starten met het zindelijk maken, succes! En ben benieuwd hoe het gegaan is of als je nog vragen hebt, let me know!

Love,

-x- Iris

Delen:

2 Reacties

  1. 13 januari 2018 / 3:44 pm

    Interessant om te lezen, ik ben juf van groep 1 en wij willen inderdaad ook heel graag dat de kinderen zindelijk zijn als ze naar school gaan. Ongelukjes kunnen natuurlijk altijd gebeuren 😉

  2. 13 januari 2018 / 3:46 pm

    Wat een verhaal! Ik lees wel vaker mamablogs, en vind het reuze interessant, zelf nog geen kinderen.

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: