Retraite vakantie Portugal / Lago

Retraite vakantie Portugal / Lago

Zoals je misschien wel hebt gezien ben ik op een retraite vakantie geweest in (zuid) Portugal, vlakbij Lago.

Omdat deze vakantie mij heel veel gebracht heeft, wil ik dit graag met jullie delen.

You know me, ik ben iemand die soms diep kan gaan en kwetsbaar openstelt 😉 Dus veel leesplezier.

Wat is een retraite vakantie eigenlijk?
Het is een vakantie waarbij je op spiritueel zelfonderzoek uitgaat. Het klinkt heel zweverig maar ik heb dat zelf niet zo ervaren. Het is gewoon super relaxed om te doen! Heel zen!

Als drukbezette mama of papa of zonder kids, maakt niet uit, iedereen zou eens zo’n vakantie moeten doen. Daarom vertel ik je hier meer over.

Het fijne aan deze vakantie vond ik de combinatie van tijd voor jezelf, maar ook een vast programma. Je bent naast dat je relaxed op vakantie bent ook aan het werk met jezelf en dat is mij goed bevallen. Plus dat er super gezond eten was, waardoor je je nog beter gaat voelen.

Happysoultravel.nl
Ik heb deze vakantie geboekt via happysoultravel.nl

Happysoultravel.nl is een website waar je allerlei vakanties kunt vinden op het gebied van yoga, detox, mindfullness, welness en stiltereizen. Je kan er vele bestemmingen vinden. Zo ook Ibiza en Bali, dat leek me ook tof! En een stiltereis staat ook nog op mijn wist list!

Ik vond het personeel van happysoultravel.nl zeer deskundig en ze hielpen mij goed! Ik heb heel last minute geboekt en ze hebben mij daarin goed geholpen.


The Jewel of Yoga ( yoga lerares Jenny & yoga leraar Igor; zij zijn een stel en hebben een dochter Iomi van 10 jaar)

Programma

07:30 fruit en thee
08:00-10:00 meditatie of yin yang yoga
10:00 ontbijt
13:30 lunch
17:30-19:00 meditatie of yin yang yoga
19:00 diner

Yin Yoga
We begonnen vaak de dag met vertellen hoe je je voelde en als je vragen had kon je die stellen.
En dan wisselde het af met soms meditatie, soms yoga.
Yin yoga is een rustige vorm van yoga en het sprak mij heel erg aan.

( ps: onderin is niet Cameron Diaz zoals ik eerder zei, maar ze lijkt er wel op 😉

Yoga of meditatie
Het verschil tussen yoga en meditatie is dat yoga te oefenen is. Het zijn oefeningen die je doet om kennis te maken met jouw lichaam en door middel van ademhaling ervoor kunt zorgen dat de pijn bijvoorbeeld in bepaalde houdingen verminderd worden. Dit is een psychologisch iets.

Meditatie is iets wat je niet kunt oefenen. Je gaat in een bepaalde houding zitten en laat alle gedachtes komen. Ook door middel van ademhaling kun je ervoor zorgen dat bepaalde gedachtes verminderen.

Ook is het vaak juist goed om je gedachtes te laten komen en dan goed te kijken wat een bepaald gevoel of een bepaalde gedachte met je doet en als je bijvoorbeeld verdriet voelt, waar je dat dan voelt in je lichaam en daar je aandacht op te vestigen.

Yoga houding
De yoga houding in kleermakerszit is dus rechtop zitten met je wervelkolom is ook goed tegen rugklachten. En nog beter is om je heupen altijd los te houden dit voorkomt ook rugklachten. In Afrika hebben mensen geen rugklachten omdat ze hun heupen los houden.

Mula bandha
Ook heb ik geleerd over Mula Bandha. In de les hebben we hierover wat afgelachen… Maar het is dus je bekkenbodemspieren aantrekken tijdens je oefeningen maar ook als je loopt, zit of iets moet tillen. Hierover had ik al wel geleerd tijdens mijn zwangerschapsyoga.

Bekijk jouw gedachten vanuit meerdere perspectieven
De yoga leraar en lerares leerden om als je gedachten hebt, die van meerdere kanten te bekijken. Naast dat je kijkt wat gedachten voor effect hebben op jouw lichaam, het ook eens te kijken van allerlei kanten.
Zo heb je een helicopterview en richt je je niet op alleen dat wat je op dat moment voelt of denkt. Het kan ervoor zorgen dat je het wat minder heftig opneemt en rustiger na kan denken.

En dat niks goed of fout is. We straffen onszelf vaak heel erg voor iets wat we gedaan hebben. Misschien zelfs wel omdat we geloven in god en bang zijn dat als we grote fouten maken we naar de hel gaan ( klinkt zwaar, maar toen ik erover nadacht klopte dat wel eigenlijk).

Geef mensen een kans
Wat mij bij was gebleven, was een verhaal van de yoga leraar Igor. Hij vertelde dat hij een yogales gaf en dat er 1 mevrouw was die erg uit de hoogte deed. Hij kon weinig hoogte van haar krijgen. Ze kwam over als een arrogant persoon en deelde weinig met de groep. Tot op een dag ze in een kring zaten en er gevraagd werd wat de reden was dat deze groep mensen yoga volgde.

Deze mevrouw begon toen te vertellen dat ze heel haar gezin is kwijtgeraakt tijdens de Tsunami en als enige over was gebleven. Toen die dat vertelde, kreeg ik tranen in mijn ogen. Wow, onvoorstelbaar dat als je zoiets verschrikkelijks meemaakt nog de motivatie hebt om naar yoga te gaan en überhaupt nog zin hebt om te leven.
En tegelijkertijd doet het je inzien dat je dus mensen echt niet mag beoordelen op hun gedrag. Je weet nooit wat eronder dat masker zit.

En dit soort dingen hebben mijn ogen wel geopend. Door je te spiegelen aan andere mensen in de groep besef je soms ook dat je kan relativeren wat je zelf hebt meegemaakt en dat is goed.

Weerspiegeling maatschappij
Ook is het leuk de verschillende mensen in de groep te zien. Extraverte mensen, introverte mensen, zakelijke mensen, harde mensen, zachte mensen, mensen met weinig gevoel, mensen met veel gevoel. Echt een weerspiegeling van de maatschappij. Het is dus echt niet zo dat je een lunatic moet zijn om aan deze vakantie deel te nemen. Haha gelukkig maar 😉

Geen perfect leven, maar een gelukkig leven
Ook bespraken we regelmatig dat iedereen zich op Instagram of Facebook altijd goed voordoet en de leukste kanten laat zien. Terwijl waarom moet dat altijd? Tuurlijk is het leuk om leuke dingen te laten zien, maar een combinatie ervan kan ook, want dat is de realiteit.

Rust
Ik heb heel veel geleerd, door meditatie krijg ik mijn rust. Het liefst dit een aantal keer per week doen en dan aan het begin van de dag. Zo zorg ik ervoor dat ik rust krijg en mijn gedachtes gereduceerd zijn.

Ik denk dat het voor vrouwen die het erg druk hebben op hun werk of fulltime moeder zijn meditatie echt ideaal is om aan het begin van de dag te doen, zodat je de dag beter aankunt.

Ik denk dat als kinderen dit van jongs af aan al geleerd wordt dat de wereld er dan veel mooier zou uitzien en er misschien zelfs geen oorlogen zouden zijn.

Iedereen is eigenlijk alleen
Ook heb ik geleerd dat als je er goed over nadenkt, zijn we allemaal alleen en gaan we ook allemaal alleen dood. Hoe triest ook, maar zo is het wel. En daarom is het goed om meditatie te doen, omdat je dit helemaal alleen kan doen.

Zo sport ik ook altijd het liefst alleen, zodat ik me helemaal op mezelf kan richten. Want we zijn in deze maatschappij al zoveel bezig met anderen, dat je dan juist die momenten voor jezelf moet pakken.

Humor
Ook was er heel veel humor in de groep en dat is juist leuk, omdat het anders allemaal zo zwaar is.
Er was een dame Georgina ( uit Engeland) en hoewel ze totaal anders is als ik, heb ik erg om haar moeten lachen. Natuurlijk ook echte Engelse seksistische grappen, maar wel echt super leuk, want waarom moet je ook altijd zo serieus zijn?

Georgina is journaliste en heeft heel veel meegemaakt, mensen doorgeschoten zien worden voor haar gezicht. En ik vind het dan zo knap dat ze door middel van humor plezier heeft in haar leven. Op de laatste dag heb ik ook nog een heel goed gesprek met haar gehad en kwamen we erachter dat we eigenlijk een zelfde soort jeugd hebben gehad, maar hier dus beide anders mee omgegaan zijn. En dat komt dus allemaal als je je kwetsbaar opstelt, dan kom je erachter dat er heel veel mensen zijn die met hetzelfde kampen als jij. I love that!

Deze tekst is zo waar. Je moet eerst van jezelf houden zodat je van een ander kan houden. Ik ben mezelf best tegengekomen op die vakantie en daar gaat verandering in komen.

Geen ontevredenheid uiten naar anderen, maar werken aan mezelf. Dat is het enige waar je invloed op hebt. Met angsten leven dat iets niet goed zal gaan, wat brengt het je? Helemaal niks.

Bij je gevoel komen
Meditatie en yoga zorgt ervoor dat je bij jouw gevoel kan komen.

Loslaten
Je leeft in het hier en nu. Het verleden heb je geen invloed meer op en de toekomst ook niet. Het enige wat je hebt is hier en nu en dat helpt mij ook om te focussen.

Geen spijt
Geen spijt hebben van keuzes in je leven. Dit is best moeilijk. Je doet dat toch ongemerkt en hebt spijt van hoe je bent geweest of keuzes hebt gemaakt tegen beter weten in zelfs soms. Alleen dit is hetzelfde je kan het verleden niet meer veranderen wel hoe je nu bent en hoe je de toekomst in gaat.

Vertrouwen
Mensen te leren vertrouwen en het belangrijkste op jezelf vertrouwen!

Focus
Als je focus hebt, helpt het universum daarmee. Het werkt nu eenmaal zo dat als je twijfelt over jezelf, dan zend je dus ook verkeerde signalen uit.

Ik ben een helper, prater, hou van dansen, muziek, kinderen, sporten, yoga(!) organiseren, eten, koken, op reis gaan, fotografie, gezelligheid met mijn familie/kids, fashion en interieur en ik zal niet meer afwijken van deze kernwaarden.

Als die laatste dag nadert, dan moet ik geen spijt hebben en alles eruit gehaald hebben.

Zacht maar sterk
Ook gaf Jenny mij als persoonlijke tip ” soft but strong”. Dus zacht te zijn naar mezelf en naar de mensen om mij heen, maar wel sterk. Dat is een goede tip, want de afgelopen jaren was ik eigenlijk hard en zwak. En dat wil ik nooit meer.

Ook is deze retraite goed geweest voor mijn Engels. Al een lange tijd heb ik geen Engels meer gesproken en hierdoor heb ik dit weer opgepakt.

Zorg goed voor jezelf
Belangrijk is ook als mama ( in het algemeen ook maar als mama helemaal) om veel tijd aan jezelf te besteden omdat je weinig tijd voor jezelf hebt.

Ook al is het druk met kids, maar vraag om hulp en zorg goed voor jezelf. Het kan er insluipen dat je zoveel tijd aan de kids besteed dat je er zelf niet meer toe doet en daar kan je last mee krijgen als de kids bijvoorbeeld uit huis zijn of al eerder.

Daarom is deze vakantie echt een cadeautje om aan jezelf te doen!

En yoga/meditatie is iets wat mij hiermee gaat helpen. Natuurlijk moet je het altijd realistisch bekijken, je kan nooit helemaal een ander mens worden of dat al je problemen in een klap weg zijn, maar je vindt er wel een weg in om mee om te gaan en dat is het mooie hieraan.

Maargoed ik heb heel veel geleerd van Jenny en Igor.
Klik hieronder voor de filmpjes van The Jewel of Yoga. Mij grijpen de filmpjes van Jenny en Igor heel erg aan, omdat ze zo puur zijn en ik herken zoveel in wat ze zeggen. Ik ben hun erg dankbaar voor deze week.

The Jewel of Yoga Jenny
The Jewel of Yoga Igor

Dit alles werd gehouden in Casa Vale de Lama, een prachtig eco resort/hotel om te verblijven.
Al het eten dat verzorgd wordt, wordt gehaald uit eigen tuin. Er is een boerderij vol met allerlei groenten, kruidenplanten en fruit dat verbouwd wordt. En ze wekken hun eigen energie op.

Naast het programma hadden we ook eigen vrije tijd.
We zijn met de groep en los naar het strand geweest en een dagje met 2 meiden naar Lagos.
Lagos is een hele mooie stad. Je wordt er heel vrolijk van, die gekleurde gebouwen.
Leuke winkels. Het is wel klein, dus je bent er snel doorheen, maar wel leuk om er geweest te zijn.
Ook heb je een hele mooie haven en een leuke markt met allerlei kraampjes waar ze allerlei accessoires maken van kurk.
Het is echt een aanrader om zoiets een keer gedaan te hebben. Tijdens mijn vakantie kreeg ik ook priveberichtjes van mama’s die interesse hebben om zoiets een keer te doen. Ik zou zeggen, ga het echt doen. Ik twijfelde wel, maar heb het heel last minute geboekt, 2 dagen voor vertrek. Ik had zoiets ik doe het nu, want anders doe ik het nooit meer. En blijf ik altijd smoesjes voor mezelf verzinnen om het niet te doen.

En een hangmat in de tuin, dat is ook echt een aanrader. Toevallig heeft mijn broer er pas ook een in zijn tuin en dat is zo fijn!

Share:

4 Reacties

  1. 12 april 2017 / 10:18 pm

    Wat een mooi verhaal en wat erg van die vrouw die haar familie is kwijt geraakt. Dit wil je van je leven niet mee maken zeg. Ik ben zo blij voor je dat je een de deur hebt geopend naar een ander leven. Een leven waar jij toe doet en van jezelf begint te houden. Je bent een top mens! Hopelijk tot snel xx

Laat een leuk berichtje achter!