HSP en opvoeding

HSP en opvoeding

HSP
Allereerst wil ik alle lieve volgers bedanken voor hun complimenten!
Ik krijg zulke leuke reacties, dat ze veel herkennen en het zo waarderen dat ik eerlijk ben in wat ik schrijf en het goed kan verwoorden. Super leuk, daar doe ik het voor!

Time for serious talk….
Een onderwerp waar ik al heel lang over nadenk om over te schrijven.
In mijn eerste blog over Where do I start vertelde ik al dat ik HSP’er ben.

Wellicht zal binnen mijn netwerk maar een enkeling dit herkennen, toch wil ik erover schrijven.

HSP staat voor High Sensitive Person
Wat is het nu precies? Wil je je distantieren van de normale bevolking? Vind je het interessant staan? Ben je een hocus-pocus-type?
Op al deze antwoorden is het antwoord nee. Voor mij geldt dit niet.

Ik vond het een tijd lang wat lastig, maar je moet er het positieve uithalen, maar dat geldt voor iedereen 😉

En dat gaat bij mij heel goed omdat ik het nu herken.
Het is altijd het beste om positief te zijn.

Maar ook al ben je zelf niet HSP, je hebt vast wel een familielid, neefje/nichtje, oom/tante, kind, vriend/vriendin of vage kennis waar je na het lezen van de kernmerken, denkt van oke dat zou best kunnen zijn dat diegene een HSP’er is.

Wat zijn de kernmerken?
HSP’ers zijn mensen ( ja, we zijn nog mensen) die gevoeliger zijn dan anderen. Ze zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merken meer signalen en details op dan anderen.

Je kan sneller overprikkeld raken door bijvoorbeeld harde muziek of veel mensen. Ongeveer 20% van de bevolking is HSP.

Het is vaak een erfelijke eigenschap en zowel mannen als vrouwen kunnen het zijn.

Intravert/extravert
Dan heb je ook nog intravert en extraverte types.

Zelf heb het nodig om mij af en toe terug te trekken als het te druk voor me wordt etc. Maar heb ik dat rust moment om me terug te trekken, gaat het daarna weer helemaal goed!

En zit ik vaak juist vol met nog meer inspiratie, zo heb ik dat ook met sporten bijvoorbeeld.

accepteer

Wegwuiven
Voor mij persoonlijk voelt het feit dat ik HSP’er ben, alsof ik een handicap heb, maar die je niet van de buitenkant kan zien.

Daarom is er vaak onbegrip over. “maak je niet druk”
“stel je niet aan” of “doe gewoon leuk mee met de anderen”. Dat zijn dingen die je kan opmaken tussen de regels door.

Heel frustrerend kan dat zijn, als je niet goed in je vel zit bijvoorbeeld. Je kan je daardoor heel alleen voelen in je relatie tot anderen.

Toets altijd of het waar is
Maar het kan ook zijn dat je soms aannames gaat doen, omdat je zo gewend bent op je gevoel af te gaan dat iemand zo is zoals jij denkt. Soms is dat dus niet waar, dus daar ben ik tegenwoordig ook wel alert op.

Het kan ook zo zijn dat je zeker weet dat diegene zo is ( dat is ook zo) maar doordat jij dan hierop gaat reageren, voelt die ander dat ook aan en gaat zich juist tegen je keren. Daarom altijd ” positive vibes”.

Voordelen
Ja er zijn ook voordelen, YAY 😉
De voordelen van het HSP’s er zijn is dat je alles intenser beleeft, sfeer kan aanvoelen en mensen goed kan aanvoelen en snappen wat ze nodig hebben. Details vallen jou meer op.

Er wordt omschreven dat HSP’ers/ nieuwetijdskinderen hier zijn om ervoor te zorgen dat de maatschappij gaat veranderen, maar ik denk zelf dat als 20% hooggevoelig is je een hele zware taak hebt dit te gaan veranderen.

Dus acceptatie van jezelf, maar ook door anderen kan hier zo’n fijne bijdrage aan geven.

(je kan meer informatie lezen op internet onder de naam ” nieuwetijdskinderen”)

Groot verantwoordelijkheidsgevoel
Als HSP’er kan je ook heel veel situaties soort van voorspellen en hebt meer aanleg voor spiritualiteit.

Daarnaast zijn HSP’ers heel erg toegewijd aan wat ze doen, ze zijn vaak perfectionistisch en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor ze altijd heel serieus te werk gaan.

Daarnaast zijn ze vaak niet oppervlakkig, maar juist erg doortastend en vaak verder kijken dan de gewone dingen die er normaal zijn. Op die manier zie je dus veel meer kansen, ook op de werkvloer.

Als ze doen waarvoor ze gemaakt zijn, kunnen ze enorm succesvol worden, omdat ze zoveel meer zien dan anderen.

Zweverig?!
In Nederland is er vaak weinig ruimte voor spiritualiteit. Ik zeg overigens niet dat het in Nederland er helemaal niet is, maar minder dan in andere landen of culturen.

Mijn vader komt uit Indonesie en daar is het veel normaler om met spiritualiteit bezig te zijn. Te aarden, te beschermen tegen negatieve invloeden, oog hebben voor andere mensen en ook gastvrijheid of gastvriendelijkheid.

Ook andere culturen herkennen sommige dingen hiervan.
Maar in Nederland kan je soms gek aangekeken worden als je het over dit soort onderwerpen hebt en dat maakt het soms moeilijk om jezelf verder te ontwikkelen.

Indonesie
Toen we in Indonesie waren, voelde een hoop voor mij aan als thuiskomen. Als herkenning, als jezelf kunnen zijn. In plaats van de cultuur die heerst in Nederland.

Haantje de voorste zijn, weinig rekening houden met anderen, anderen onderuit halen om er zelf beter van te worden, zeggen wat je vindt zonder na te denken hoe dat overkomt bij de ander en oneerlijk zijn/roddelen om er vaak ook beter van te worden.

Dat soort dingen en oké je mag niet iedereen over 1 kam scheren, dat wil ik ook niet. Maar ik schets even een globaal beeld, hoe ik ervaar dat de cultuur hier in Nederland is.

Materialisme
Het is ook heel erg materialistisch. Het is niet belangrijk hoe het met jou als persoon gaat, nee het is belangrijk dat je een nieuwe auto hebt of op vakantie gaat of net een nieuw huis hebt.

Deze dingen passen niet bij mij. Tuurlijk ben ik enorm dankbaar dat ik in deze welvaart ben geboren (in Indonesie hadden mijn voorouders het toevallig erg goed).

Maar je kan ook in Afrika zijn geboren, waardoor je blij bent dat je water hebt en een stukje brood.

Maargoed dan zou je ook niet bezig zijn met een onderwerp als HSP, want dan moet je gewoon overleven 😉 Maar ik ben juist meer gericht op mensen en wil ze helpen.

Opvoeding & HSP
Ook het ouderschap is met hooggevoeligheid een tikkeltje anders.
Je ervaart veel prikkels en vangt veel op, waardoor je vaak erg sneller uitgeput raakt.

Iemand zei ooit tegen mij: ” denk goed na om als HSP veel kinderen te ” willen” (mogen krijgen)”. En toen diegene dat zei dacht ik ja ja..

Maar nu ervaar ik hoe dat is. Het is super leuk 2 kids te hebben, maar ook enorm intensief, ook voor mensen die niet HSP zijn overigens.

Beschermen
Beschermen en aarden is heel fijn voor HSP’ers.
Beschermen is eigenlijk niks anders dan even in het moment te zijn waarin je bent, op jezelf richten, te aarden ( connectie te voelen met de grond) en beschermen tegen negatieve dingen en dus openstaan voor alle positieve dingen.

Crazy or not?
Misschien heb ik dit wel geschreven voor een beetje meer begrip, maar ook daarvan denk ik dat ik ben wie ik ben en of mensen me raar vinden, dat is dan maar zo. Dat is er altijd.

Ook als ik dit niet had geschreven, had een gedeelte ervan dat van mij kunnen denken.
Het doel is altijd mensen te bereiken die jou wel waarderen!

good vibes
Good vibes always 😉
Tot slot wil ik zeggen dat of je nou HSP’er bent of ” normaal” of iets anders hebt, maakt niet uit. Het is altijd goed om eerlijk te zijn naar jezelf en naar je omgeving, zo heb je een veel relaxter leven.

En ook om altijd positiviteit binnen te laten en negativiteit te weren. Zo heb je een veel fijner leven en geniet je ook van de dingen in het leven.

Leer waarderen wat je wel hebt in plaats van wat je niet hebt. Focus op je eigen leven, het gras is ergens anders echt niet groener ( ook al doen anderen je dat soms geloven).
Als je dat kan, dan ben je pas echt gelukkig!

Sweet Kisses
-XOXO-

Share:

6 Reacties

 1. Sylvana
  21 augustus 2016 / 7:39 pm

  Ik ben zo blij dat jij dit schrijft! Je bent zeker heel eerlijk! Een hele verademing! Keep up the good work!

  En jullie zagen er allemaal super mooi uit op je broer en je schoonzus hun bruiloft!

 2. Dephany
  21 augustus 2016 / 8:59 pm

  Leuke blog weer👍🏽
  En het einde… ❤️ Dank je voor de mooie afsluiter
  We zijn aan het genieten!!!
  Love you

 3. 25 januari 2017 / 6:52 am

  Zo herkenbaar. Ik vroeg me jaren aan een stuk af wat er mis was met mij. Ik kan ook mensen perfect aanvoelen, situaties lezen en ben enorm perfectionistisch, denk veel te veel na over (filosofische) dingen en zo kan ik nog wel een tijd doorgaan. Heb er vorig jaar een blog over geschreven. Eindelijk kwam ik te weten waarom ik zo was door de kenmerken ergens te lezen . Wat een verademing te weten wat… hihi.

  • 25 januari 2017 / 8:37 pm

   Leuk om te horen dat je er zoveel van herkent!
   Ik weet het nu sinds 6 jaar, maar sinds 1 jaar pas dat ik het begin te accepteren. Heb het heel lang moeilijk gevonden dat ik HSP ben. Maar zie nu steeds meer de goede kanten ervan. En ik benut ook juist de goede dingen nu van het HSP zijn.
   Ja een en al herkenning is dat dan eh als je erover leest? Dat had ik ook.
   Bedankt voor jouw reacties! Liefs Iris

Laat een leuk berichtje achter!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.